BiH

I strani mediji pišu o diplomi koje nema

Diploma Sebije Izetbegović top je tema i u regionu

FOTO: ARHIVA
FOTO: ARHIVA

Tako su brojni regionalni mediji prenijeli današnju “informaciju” o (ne)postojećoj diplomi Sebije Izetbegović, najpoznatije po tome što je supruga predsjednika SDA, Bakira.

Radio Slobodna Evropa tako prenosi današnja dešavanja, za zaključnim citatom: “Ako se uoče nedostaci oduzet će se diploma gospođi Izetbegović”.

Evo šta piše RSE:

Senat Univerziteta u Sarajevu zadužio je Medicinski fakultet da formira komisiju koja će još jednom pregledati kompletnu dokumentaciju prof. dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te da za 30 dana dostavi izvještaj Senatu.

“Ima određenih nedostataka koje nismo mogli ignorirati. Imat će pravo gospođa Izetbegović da da izjavu fakultetu i da imamo njeno izjašnjenje”, kazao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i član Senata nakon sjednice 10. novembra.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, kadar vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA,) supruga je Bakira Izetbegovića, predsjednika te političke partije.

Krajem maja 2021.godine u javnosti je iznijeto više informacija i špekulacija koje dovode u pitanje validnost specijalizacije Sebije Izetbegović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 2021. godine pokrenulo istragu o njenoj diplomi. Od hrvatskih vlasti zatražena je dokumentacija, jer je Izetbegović izjavila da je dio specijalizacije provela i u Zagrebu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske saopćilo je da Sebija Izetbegović jeste upisala poslijediplomski studij u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je utvrdila 2. jula 2021. da zvanje magistrice Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

Rektor sarajevskog univerziteta je izjavio da “Univerzitet nikoga ne napada i da žele skinuti hipoteku sa svojih pleća”.

“Ako se uoče nedostaci oduzet će se diploma gospođi Izetbegović”, rekao je Škrijelj i dodao da je Izetbegović uredno izabrana u akademska zvanja, ali da su uočeni neki nedostaci, piše RSE.

Prihvati notifikacije