Politika

"Moglo se predložiti 17 nobelovaca, Lendo ne bi potpisao saglasnost"

Kakvu odluku očekuje od Christiana Schmidta, hoće li ona riješiti krizu u FBiH ili je dodatno produbiti, ako se raspadne Osmorka, znači li to i prekompoziciju vlasti na kantonalnim nivoima, samo su neka od pitanja na koja je za N1 odgovarao dopredsjedavajući Skupštine KS i delegat u klubu ostalih Doma naroda FBiH Vibor Handžić (Naša stranka).

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U iščekivanju nove odluke Schmidta, Handžić kaže da se mjesecima vrti ta priča, te da se čekalo da istekne zvanični zakonski rok za formiranje Vlade FBiH i nakon što se to nije desilo i nakon upozorenja Schmidta, trebalo bi danas da izađe neko rješenje.

“Da li će to biti rješenje ili će produbiti krizu, to ne znam dok ne vidim šta je konačan prijedlog“, rekao je Handžić.

Ima li šanse da NESS i Stranka za BiH nakon odluke Schmidta ostanu u Osmorci, upitali smo ga.

“Meni je jučerašnje očitovanje bilo jako čudno, da se problematizuju pojedinačna rješenja u Vladi FBiH mjesec dana nakon što je taj proces prošao. U dosadašnjem radu potvrda te većine je uvijek dolazila prilikom izglasavanja određenih stvari u Predstavničkom domu, nakon što stignu ta rješenja, vrlo brzo ćemo otkriti da li će to zaista tako biti ili neće”, kazao je Handžić.

Spomenuo je i rješenja koja predlaže Naša stranka, te poručio da nije realno da se donesu, ali da će nastaviti predlagati samo najbolja rješenja, a pristajanje na neka polovična rješenja, dodaje, ne zna koliko su dobra za ovu državu.

“Garantujem da rješenja koja predlaže Naša stranka u kontekstu izmjena Ustava je da se domovi naroda ukinu, jer zaista su teret u životu građana Federacije BiH, jer usporavaju procese i zakonodavne proceduru, da se koncept vitalnog interesa prebaci u Predstavnički dom gdje bi se formirali klubovi i garantujem da bi se Federacija BiH i u BiH sa tim konceptom i rješenjem prodisala”, poručio je Handžić.

Govoreći o formiranju Vlade FBiH, kazao je da su mogle stranke Osmorke i HDZ-a predložiti 17 Nobelovca, ali Lendo ne bi nikada dao saglasnost na tu Vladu.

Prihvati notifikacije