Magazin

Moderna tradicionalna jela: Sarmof

Dok ima snijega, ima i sarme.

FOTO: ILUSTRACIJA/COOLINARIKA.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/COOLINARIKA.COM

Mijenjamo izgled ovom popularnom zimskom jelu koje potiče još iz Otomanskog carstva.

Sastojci:

700 g mljevenog mesa (2 x mljevenog)

125 g nasjeckanog suhog mesa

100 g riže

začini po želji

100 ml mlake vode

kašika ulja

Velika glavica kiselog kupusa

Ulje za kalup

30 ml vode

kašika koncentrata paradajza

Priprema:

Uzmite što veću glavicu kiselog kupusa kako bi listovi bili veći i lakše se preklapali u kalupu. Listove koje ste odvojili za pripremu kuglofa obarite pet minuta. Ocijedite i ohladite, a debele dijelove listova odrežite ili rastanjite. Za vrijeme dok se kupus kuha skuhajte rižu al dente – pazite da se ne prekuha.

Meso, suho meso, rižu, začine i ulje promiješajte. Upalite rernu da se ugrije na 200°C.

Namastite kalup za kuglof. Obložite ga listovima kiselog kupusa tako da slažete jedan list preko drugog i to tanji dio na dno kalupa, od sredine prema stjenkama. U sredinu složite mješavinu za sarmu te pažljivo preklopite listove kupusa da zatvorite meso.Tako pripremljen sarmof prelijte mješavinom vode i koncentrata paradajza. Prekrijte alufolijom.

Sarmof pecite u prethodno zagrijanoj rerni sat na 190°C, prvih 20 minuta poklopljen folijom, a zatim otkriven.

Pečeni sarmof preokrenite na veći pladanj i režite na kriške. Poslužite uz prilog po želji.

Izvor: receptiizmojebiljeznice.blogspot.com