Sarajevo

Mioković: Nakon treće vožnje u alkoholisanom stanju doživotno oduzeti dozvolu

Proteklih dana u glavnom gradu BiH pojačano je prisustvo policajaca nakon oštrih reakcija javnosti zbog tragedije u kojoj je mlada doktorica Azra Spahić poginula.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

I proteklog vikenda iz saobraćaja je isključen veliki broj onih koji su za volan sjeli pod uticajem alkohola.

Razgovarali smo sa Draganom Miokovićem, penzionisanim policajcem, o mjerama koje bi se trebale poduzeti kako bi se smanjio broj saobraćajnih prekršaja, piše N1

Pročitajte još

Bahata vožnja po sarajevskim ulicama se nastavlja, vozi se i po pješačkoj stazi. Tokom jedne večeri, proteklog vikenda, iz saobraćaja su isključene 34 osobe koje su vozile pod uticajem alkohola, te 13 onih bez vozačke dozvole.

“Vožnja pod uticajem alkohola, pogotovo u noćnim satima i pogotovo u dane vikenda, u Sarajevu je pojava u posljednjih nekoliko decenija. Ko to neće da spozna i da vidi, on to jednostavno ne želi. Profesionalci znaju koliko će mukotrpnog rada i vremena, prije svega policije, trebati da se ta situacija svede na bar podnošljivo”, kazao je Mioković.

Građani su ogorčeni, jer je mladić, koji je počinio saobraćajnu nesreću, nekoliko puta zaustavljan, te je vozio i bez vozačke dozvole. Takvo stanje, po podacima, nastavlja se.

“Sama činjenica da je zaustavljen od strane policije i da ga je policija shodno zakonu procesuirala sedam puta, slanjem prekršajnih prijava nadležnom, Opštinskom sudu, govori da je policija u tom slučaju odradila svoj posao. Sudovi i sudije su samostalne u svom radu i ja ne mogu to komentarisati. Volio bih da se uvede kao praksa da nam ili Visoko tužilačko vijeće ili ti sudovi uz dozvolu, u nekim terminima i periodima, pobroje sankcionisane. Nas zanimaju rezultati koje sudovi postižu”, dodao je.

MUP KS najavio je, osim radara, presretača, pojačane kontrole, i smanjenje ograničene brzine.

“Smatram da je manja brzina, manji rizik. Nema značajnije prijestonice u Evropi u kojoj je ograničena brzina u gradu 60 km/h, kao što je u Sarajevu. Nema genetski predodređenih ljudi, vozača, nego je to do saobraćajne discipline i kulture. Ja sam pobornik stava da je kažnjavanje saobraćajnih prekršaja najbolja prevencija”, kazao je Mioković.

Mioković se osvrnuo i na Zakon o sigurnosti u saobraćaju, te kazao na koji način bi se taj Zakon trebao mijenjati.

“Zalagaću se kao zastupnik u parlamentu, da se u Zakon uvede da se, nakon evidentirane, na primjer, treće vožnje pod dejstvom alkohola, tom vozaču ili doživotno oduzme vozačka dozvola ili na neki određeni propisani period”, zaključio je.

Prihvati notifikacije