Retrovizor

Dragan Mioković podsjetio na historijsku poruku! Šta je Selim Bešlagić rekao oficiru JNA

Prije 31 godinu, ratni načelnik i predsjednik Kriznog štaba Tuzle Selim Bešlagić obavio je telefonski razgovor sa Tomislavom Pračerom, oficirom JNA “Tuzla se 15. maja 1992. godine odbranila.

FOTO: TWITTER / 
DRAGAN MIOKOVIC
FOTO: TWITTER / DRAGAN MIOKOVIC

Suština je u tome da je tada poginulo 49 vojnika, ali iz RS-a tvrde da ih je poginulo daleko više. Oni cijeli slučaj politiziraju”, rekao je između ostalog Bešlagić.

No, ono što je prethodilo obračunu na Brčanskoj malti jeste pokušaj tadašnje JNA da dva dana ranije, 13. maja, preko majora bivše JNA Tomislava Pračera, zamjenika komandanta vojnog Aerodroma u Dubravama, nagovori Bešlagića na izdaju države, i to proglašenjem autonomije po principu Fikreta Abdića, te izražavanjem želje „da želi da žive Jugoslaviji“.

Time bi se, zapravo, bitno povećale šanse za okupaciju tog dijela Bosne i Hercegovine, a država bi pala na koljena u gotovo bezilaznoj situaciji gubitka tako važnog grda kakva je Tuzla. Bešlagić je, zaista, rekao BiH sudbonosno ‘Ne!’ predstavnicima Miloševićevih okupacionih snaga. Historija bi trebala odati priznanje smjelosti Bešlagića i branioca Tuzle da se suprotstave mnogo snažnijem neprijatelju, u situaciji kada gotovo svaki grad naše domovine bio prepušten sam sebi.

“Neka je rat ba, ja nemam druge domovine osim Bosne i Hercegovine…”Koliko mi je samo,ova nepokolebljivost pomogla da tog 15.5. zaronim u sebe, pronađem i prihvatim ono najvažnije za sve poslije. Ono – NI JA! Hvala ti Selime,po 31. put TUZLO, SRETAN TI DAN NEPOKOLEBLJIVOSTI!”, poručio je legendarni Dragan Mioković.

Prihvati notifikacije