Sarajevo

Dragan Mioković za Bosnainfo: Neka je postavljen kralj Tvrko pred Predsjedništvo, ali ja bih više volio da je ZAVNOBiH uveden u Predsjedništvo

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću dočekao je da bude postavljen na mjesto koje mu pripada, a to je u parku ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kralj Tvrsko smatra se jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne. Za sobom je ostavio zemlju veću, jaču, politički uticajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.

Simbolično, na 29. avgust kada je i na ovaj dan 1189. godine napisana Povelja bosanskog bana Kulina, u Sarajevu je osvanuo i spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Kao i sve u našoj zemlji pa tako i ovaj spomenik naišao je na osporavanja pojedinaca i bespotrebno odugovlačenje sa zvaničnom postavkom.

Političke manipulacije i zloupotrebe “moći” poznata su pojava u domaćoj areni, ali srećom spomenik je konačno postavljen!

Pročitajte još

Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za Bosnainfo kazao je kako mu je drago da je spomenik konačno postavljen.

“Neka je postavljen kralj Tvrko pred Predsjedništvo, ali ja bih više volio da je ZAVNOBiH uveden u Predsjedništvo. S obzirom da se radi o kralju Tvrtku I logično je da bude pred Predsjedništvom, puno je logičnije, nego da je recimo u Pofalićima ili koja se već lokacija spominjala”, kazao je Mioković za Bosnainfo.

Zašto gospodin Mioković priželjkuje ZAVNOBIH, zato što je to bilo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.

Mioković je istakao kako ne smatra spornim što je spomenik kralju postavljen u toku noći.

“Jesu li izabrali noću ili danju da ga postave meni lično nije problem, mislim, ne vidim šta je problem, neka su ga postavili”, naglasio je Mioković.

Podsjetimo, nakon što je još u jesen proške godine najavljeno podizanje spomenika Kralju Tvrtku u Sarajevu, što je izazvalo oprečne reakcije među nacionalnim tumačima povijesti, gradonačelnica glavnog grada Benjamina Karić obećala je da će to biti napravljeno, kralja Tvrtka nazvavši bosanskim. Rečeno, i učinjeno!

Prihvati notifikacije