Sarajevo

Zahiragić: "Spomenik Tvrtku I Kotromaniću okrenut u pravcu Kible"

U Sarajevu, glavnom gradu naše zemlje, prije samo nekoliko dana je podignut spomenik srednjovjekovnom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Podsjetimo, spomenik je podignut u noći na 29. august, tačnije na godišnjicu objavljivanja Povelje Kuline bana. No, sve je ovo izazvalo žestoke reakcije zvaničnika iz Republike Srpske.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke je kazao da je postavljanje spomenika politička igra te da je Kotromanić bio srpski kralj te najavio da će Banjaluka ove godine pokrenuti postupak za izgradnju spomenika i Tvrtku I Kotromaniću i Kulin Banu.

Vrlo brzo se putem društvenih mreža oglasila i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

“Odlučila sam da spomenik postavimo tokom noći, kako ne bi ometali redovno odvijanje saobraćaja i aktivnosti naših gradjana. Dostojanstveno i hrabro, na današnji datum, kada obilježavamo 834 godine Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih dokumenta bosanske državnosti i diplomatije ovaj spomenik poklon je Grada Sarajeva građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, navela je.

Na cijelu priču sarkastičan komentar je imao i SDA-ov zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić.

“Bosanski Srbi se žale što im svojatamo historiju i “njihovog” kralja. Malo je poznato da je spomenik Tvrtku I Kotromaniću okrenut kao i obližnja Alipašina džamija u pravcu Kible, sva sreća nisu to primijetili. Vidi se da se Faruk Kapidžić umiješao oko lokacije i orijentacije”, napisao je Zahiragić na Twitteru.

Prihvati notifikacije