Region

Milanović: Zarobit ćemo i mi 100 Grka...

Predsjednik Zoran Milanović u utorak je boravio u Gorskom kotaru gdje se obilježava 30 godina Općine Lokve. Nakon prigodnog govora odgovarao je na pitanja novinara te prokomentirao situaciju s hrvatskim državljanima u Grčkoj.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Komentirajući situaciju s hrvatskim državljanima pritvorenim u Atini, navijačima Dinama Bad Blue Boysima, nakon sukoba s grčkim navijačima i huliganima pri čemu je jedan Grk smrtno stradao, Zoran Milanović je rekao:

– Plenković je nakon tri dana u riječ rekao isto kao ja. I njemu je sumnjivo kakve su to inkriminacije. Čekamo da vidimo za šta se tačno terete. Ne mogu ih bez pravne osnove držati uhapšenim. To je temelj evropskog kontinentalnog prava. U slučaju naših baraba taj habeas corpus je grubo prekršen. Ne vidim to kao vladavinu prava nego retalijaciju prema jednoj etnički obojenoj skupini, odnosno državljanski. Oni su skupili sve hrvatske navijače i strpali ih u zatvor. Je li to bilo organiziranje radi tučnjave, ne zadržavaš sto ljudi u zatvoru. Organiziranje radi lišavanja života neke osobe, to sam siguran da nije bila namjera.

Predsjednik Hrvatske dodaje da se radi o čistoj politici: “To je, nažalost, čista politika i tu Vlada ništa nije mogla. Prvih pet dana, koliko je u Grčkoj dug rok u kojem nekog možete držati u zatvoru jer vam se ne dopada, trebali su izdvojiti slučajeve, suditi onima kojima treba, ostale poslati kući. Ovo je politička farsa u kojoj Vlada mora pokazati i stvoriti dojam da je učinilia sve, a ni ne može puno.”

Naglašava da je jasno da su u sukobu učestvovali i Grci, ali da ovo djeluje kao retalijacija, odnosno kolektivna kazna.