Politika

Milanović ponovo o Komšiću: "To izaziva žuč. Osjećaj nepravde. Želju za revanšom"

Predsjednik Hrvatske najavio je kako će se nastaviti zauzimati da Oružane snage Hrvatske budu predstavljene u EUFOR-ovoj mirovnoj misiji Althea

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, izjavio je u utorak kako se Vlada RH trebala ranije snažnije postaviti prema “preglasavanju Hrvata” u Bosni i Hercegovini čime bi se spriječilo da Željko Komšić bude ponovno “prevarom izabran” za člana Predsjedništva BiH.

“Zamislite da je hrvatska vlada agresivno, ne histerično, rekla da se to tako ne može raditi. Znate gdje bismo sada bili. Komšić više ne bi bio član Predsjedništva. Ne bi se ni kandidirao. Mi bismo to izborili“, rekao je Milanović u intervju emitovanom u utorak navečer u programu RTHB-a.

Dodao je kako predstavlja “posebnu uvredu” i “bezobrazluk” činjenica da se Komšića nameće Hrvatima kao manje brojnom konstitutivnom narodu što izaziva probleme te se “zagađuje hrvatsko-bošnjačke odnose”.

To je nesretno rješenje. Ono izaziva žuč. Osjećaj nepravde. Želju za revanšom“, naveo je. Dodao je kako je Komšić kao predstavnik, zajedno s bivšim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, pisao pismo dužnosnicima EU u Bruxellesu kako bi se zaustavila gradnja Pelješkoga mosta.

„Ti ideš protiv nečega što je i tvoj interes. Koja pakost, obijesno parničenje“, dodao je.

Upitan o odluci visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je nakon zatvaranja birališta u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona, hrvatski predsjednik je rekao kako je morao spriječiti travestiju prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

“Trebao je posve poništiti travestiju, ustvari sodomiju da Hrvatima predstavnike biraju drugi. To je sačuvano. To je trebalo biti njegov posao. Nije proveo presudu Ljubić, rekao je Milanović.

Najavio je kako će se nastaviti zauzimati da Oružane snage Hrvatske budu predstavljene u mirovnoj misiji Althea EUFOR-a iako se tome protive pojedine evropske zemlje.

„Kako se hrvatska država postavi tako će biti“, rekao je i ocijenio kako u toj misiji sudjeluju i vojnici iz Turske, koja nije članica EU-a.

Ocijenio je političkom manipulacijom izjave udruženja Majki Srebrenice i Žepe koje su se tome usprotivile.

Prihvati notifikacije