BiH

Dok se čeka odluka o neradnoj nedjelji, Mersiha Beširović za Bosnainfo poručuje: "Ovo je sramota za tzv. probosanske stranke..."

Mi od naše borbe nećemo odustati. I ovako moram reći da su radnici jako frustirani činjenicom koliko ovo sve već traje.

FOTO: FACEBOOK/SINDIKAT RADNIKA TRGOVINE I USLUŽNIH DJELATNOSTI BIH
FOTO: FACEBOOK/SINDIKAT RADNIKA TRGOVINE I USLUŽNIH DJELATNOSTI BIH

Neradna nedjelja san je hiljada bh. radnika koji su zaposleni u trgovinama širom BiH gdje domaći i strani magnati jeftino eksploatišu radnu snagu, vrijedne radnike plaćaju često na taj način da ljudi jedva sastavljaju “od prvog do prvog”, u pojedinim trgovinama uslovi rada i iživljavanje nad radnicima doseže granice robovlasništva i diktature.

Ako bude pameti, dobre volje i pravde to bi na teritoriji FBiH moglo uskoro postati prošlost.

Naime, predložen je novi zakon o unutrašnjoj trgovini koji bi sadržavao i neradnu nedjelju. Zakon je predložen iz Federalne vlade te upućen u parlamentarnu proceduru i kandidovan za jednu od tačaka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sazvane za 4. mart.

Plate se neće mijenjati

Šta se zaista može očekivati od procedure oko pomenutog zakona, da li je neradna nedjelja realna u FBiH, da li to može utjecati na plate radnika, u kojim je sektorima/kompanijama radnicima najteže, te šta ako zakon ne prođe, pitali smo predsjednicu Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Mersihu Beširović.

– Na sjednici koja je zakazana za 4. marta 6. tačka dnevnog reda je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini kada bi, ako isti dobije podršku zastupnica i zastupnika, bili još jedan korak bliže toj neradnoj nedjelji u FBIH. Vrlo kratko očekujem podršku iako smo mi u STBiH svjesni i da ima onih zastupnika koji su i javno bili vrlo agresivno protiv ovoga tako da biće i onih koji su protiv, govori nam na početku Beširović.

– Je li realna neradna nedjelja? Mislim da jeste. U skoro 20 općina i gradova ona je već realnost tako da mislim da je sazrelo vrijeme da to bude i u cijeloj Federaciji, smatra naša sagovornica.

Pročitajte još

O tome da li je opravdana bojazan da će, ako se uvede neradna nedjelja, to utjecati na plate radnika, Beširović kaže:

– Ne, naravno. Nažalost kada govorimo o neradnoj nedjelji mi ne govorimo od 2 neradna dana za radnike. Oni već sada imaju i po zakonu moraju imati jedan slobodan dan u sedmici. Ovim bi to bilo samo fiksirano na nedjelju, radnici bi svoj slobodan dan mogli planirati i provoditi sa svojim porodicama. Svako drugo rješenje koje se istina susreće u trgovini, posebno u manjim radnjama u smislu npr. da radnice imaju slobodan dan jednom u 15 dana, da zauzvrat jednu nedjelju rade cijeli dan i slično… je kršenje zakona. Tako da ovo ne može i neće uticati na plaće radnika i radnica, kaže Beširović.

Na pitanje u kojim se sektorima i kompanijama radnik najviše osjeća eksploatisano i iskorišteno, a u kojima ne, sagovornica Bosnainfo odgovara:

– Mislim da je trgovina jedan od 5 sektora koji su najnepoželjniji za zapošljavanje i iskreno duboko vjerujem da je to planiranje slobodnog vremena jedan od 2 najvažnija razloga za to. Jedini sektori gdje je danas teže raditi nego u trgovini su, po mom mišljenju, tekstilni sektor, te sektor prerade i posluživanja hrane, naglasila je.

– I u samom sektoru naravno imamo kompanije koje se ističu na dobar ili loš način. Jedan od problema je što mi kao sindikat u neke kompanije ne možemo ni “ući” u smislu organizovanja radnika. Sa druge strane neke kompanije koje su ranije bile na lošem glasu sada postaju svijetli primjer ovog sektora kako po razvoju biznisa i ulaganjima isto tako i po primanjima radnika, ali i dobroj saradnji sa sindikatom.

San je jednom imati ovo rješeno

Ako zakon ne prođe na federalnom nivou, Sindikad, ističe Beširović, neće odustati.

– Mi od naše borbe nećemo odustati. I ovako moram reći da su radnici jako frustirani činjenicom koliko ovo sve već traje. Sam proces predviđen Zakonom, čak onda i kada postoji podrška većine, traje nestvarno predugo. Iako se ovim Zakonom, a to je i ono što najviše zanima javnost, predviđa zabrana rada nedjeljom, ne smijemo zaboraviti da njima istovremeno poslije više od 30 godina radnici u ovom sektoru će konačno moći slaviti i radovati se npr. 1.martu, Danu nezavisnosti BiH. Mislim da je ovo sramotno za sve tzv. probosanske stranke koje su imale moć odlučivanja u proteklih 30 godina, a koje su privilegiju “praznikovanja” osigurale samo jednom dijelu tržišta rada dok onaj drugi koji de facto puni budžet zbog ovoga i nema osnovu da se raduje važnim praznicima. Oni u principu tek krajem radnog dana i zavisno od dobre volje svog poslodavca saznaju da li im je naredni praznični dan zaista i praznik. To je nešto što će konačno biti regulisano i od privilegije jednog dijela postati pravo za sve trgovce u FBiH, kaže predsjednica STBiH.

Kada Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini nisu dobile podršku većine u prošlom sazivu vlasti, a tada smo govorili samo o slobodnim praznicima, mi smo rekli da je naš Plan B koji ide jako dobro nastaviti ovo rješavati na lokalnom, općinskom nivou. Mi i sada nastavljamo taj dio posla. Npr. već intenzivno razgovaramo sa nekim zastupnicima u Posavskoj županiji i nizu općina. Ali to je ipak Plan B. Plan A je ovo rješiti na niovu FBIH i pokazati da interesi trgovaca nisu uvijek na marginama političkog života. Moj san je jednom imati ovo rješeno i na nivou BIH kako bismo makar u jednom pitanju svi u sektoru trgovine bili jednaki, zaključila je Mersiha Beširović.

Prihvati notifikacije