BiH

Članovi STBiH za Bosnainfo: "Radna nedjelja je samo jedan od problema. Tu su pljačke trgovina, neplaćeni prekovremeni rad..."

Rasprava počinje 4. marta kada će ovaj zakon biti jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
Ilustracija

Donošenje odluke o neradnoj nedjelji na teritoriji FBiH sve je bliže svom ostvarenju, a ako ovaj predloženi zakon bude izglasan, poboljšanje kvaliteta života na ovom polju osjetit će svakako najviše radnici u trgovinama i sličnim sektorima koji i najviše trpe psihofizičku torturu u bh. realnosti gdje veliki dio radnika radi po nekoj vrsti modernog robovlasničkog sistema, a sve za male plate.

Rasprava počinje 4. marta kada će ovaj zakon biti jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Minimalna plata nije prošla…

Nakon što smo na ovu temu razgovarali ranije sa predsjednicom Sindikata radnika trgovine Mersihom Beširović, mišljenje o svemu su nam dali i još neki članovi sindikata koji su zaposleni u sličnim sektorima i koji svaki dan svjedoče nepravdama koje trpe radnici u BiH, isti oni koji uredno plaćaju svoj porez, odrađuju svoj posao i zadatke maksimalno odgovorno i na svaki drugi način pridonose razvijanju društva i cijele države.

Član STBiH Selmir Brkić iz Gračanice smatra da će se zakon o neradnoj nedjelji ostvariti pogotovo jer nije “prošao” pijedlog o minimalnoj plati.

– Posto minimalna plata od 1000 KM nije prošla, za neradnu nedjelju sam veoma optimističan da će se usvojiti, kaže Brkić, te se nada da “neće biti potrebe za drugim prijedlozima i opcijama poput kraćeg radnog vremena i sličnih…”.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Selmir Brkić

– Iskreno se nadam da neće doći do neizglasavanja neradne nedjelje, a ako kojim slučajem ne prođe Sindikat će biti istrajan i uporan u svom zahtjevu. Nadam se da neće biti potrebe za drugim opcijama i da će neradna nedjelja biti usvojena, a naravno da smo spremni i za druge opcije, dodao je.

Neradna nedjelja je, smatra naš sagovornik, “izuzetno bitna za kompletnu porodicu”.

Pročitajte još

– Svako ko radi nedjeljom, pa i ja, ima zahtjevan i težak rad iz mnogo razloga, tako da bih svakom zaposleniku u bilo kom sektoru neradna nedjelja bila idealna iz mnogo razloga, a jedan od njih jeste čitava porodica na okupu barem nedjeljom, rekao nam je Brkić.

Sigurnost trgovaca

Blaženka Marković iz Istočnog Sarajeva, zaposlenica u trgovini i također član STBiH, za Bosnainfo izjavila je kako vjeruje u ostvarenje neradne nedjelje, ali i skrenula pažnju na još neke stvari koje su vrlo bitne za radnike u pomenutim sektorima.

– Vjerujem da ćemo dobiti taj zakon. Predugo čekamo na to, i konačno je vrijeme da se nešto učini za trgovce, kaže na početku naša sagovornica.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Blaženka Marković

– Generalno gledajući, voljela bih da se poradi na još nekim stvarima kao na primjer da se poprave plate radnicima. Naravno tu je i neradna nedjelja, ali i da se obustavi neplaćeni prekovremeni rad. Jer sve je češći slučaj da trgovci rade prekovremeno, a ne budu isplaćeni. Još jedna stvar je bitna – da nam se osigura veća sigurnost jer sve je veći broj napada na trgovine i pljački. Da se uradi prevencija toga, ističe Marković.

– Nadam se da ćemo dočekati i to da se izjednače plate u FBiH i RS-u, i da svi imamo neradne nedjelje, kao i da trgovci imaju bolje uslove na nivou cijele BiH, jer trgovina i trgovci su nešto bez čega država ne može normalno funkcionisati, zaključila je Blaženka Marković za naš portal.

Prihvati notifikacije