Život

Međunarodni dan sigurnosti hrane: Beč predvodi u kontroli kvaliteta

Ujedinjene nacije proglasile su 7. juni Međunarodnim danom sigurnosti hrane, sa ciljem podizanja svijesti o značaju sigurne hrane za zaštitu zdravlja i zaštitu potrošača.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Prema globalnim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 10 posto svjetske populacije godišnje oboli zbog konzumiranja pokvarene ili neispravne hrane, a 420.000 ljudi umre od toga.

Bečka tržišna inspekcija svakodnevno je angažovana na sigurnosti hrane te godišnje obavi oko 26.000 kontrola i nenajavljenih inspekcija. Rezultati prošlogodišnjih 26.111 provedenih inspekcija su evidentni: samo 0,7 posto uzoraka hrane ocijenjeno je kao štetno po zdravlje.

Pročitajte još

Grad Beč ima najviše uposlenih inspektora od svih austrijskih pokrajina. Inspektori bečke inspekcije su zaduženi za provjeravanje sigurnosti hrane u raznim objektima, od lokalnih kafana, supermarketa, proizvodnih pogona, velikih kuhinja, staračkih domova, bolnica pa sve do bečkih tržnica. Kada zaštita zdravlja i zaštita od obmane nisu osigurani, prodaja pokvarene robe se zaustavlja, a odgovorni objekti moraju putem medija upozoriti i informisati potrošače, uz odgovarajuće kazne.

Iako Bosna i Hercegovina ima uspostavljen sistem kontrole hrane, postoji potreba za većim brojem inspekcija i strožijim nadzorom kako bi se postigli bolji sigurnosni standardi i rezultati koji su u skladu propisima Evropske unije, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.