BiH

Mađarske trupe spremne za raspoređivanje u Bosni i Hercegovini

Mađarski general-major László Sticz, koji će u januaru preuzeti komantu EUFOR-ove misije Althea u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je mir u u Bosni i Hercegovini “od vitalnog značaja” za Mađarsku.

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE MAĐARSKE
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE MAĐARSKE

Kako navodi Hungary Today, odbrambene snage Mađarske će 2024. igrati ključnu ulogu na zapadnom Balkanu kao država koja će voditi najveću vojnu misiju Evropske unije.

“Mir u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu je od vitalnog značaja za Mađarsku. Od završetka rata u BiH, Mađarska je igrala aktivnu ulogu u upravljanju krizama u regionu”, rekao je on 6. decembra, dok je nadgledao vježbu Visoki napon 2023 (High Voltage 2023), kojom je završena obuka jedinice koja će biti poslana u BiH.

Pročitajte još

Ministarstvo odbrane Mađarske je u ponedjeljak navelo da je posljednjih dana novembra delegacija Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH boravila u posjeti Mađarskoj na poziv general-pukovnika Ferenca Kajárija, zamjenika načelnika Generalštaba mađarske vojske kako bi razgovarali o predstojećoj promjeni komande opetacije Althea.

Visoku grupu posjetilaca predvodio je Dženan Redžo, pomoćnik ministra odbrane BiH za odbrambenu politiku i planove, uz kojeg su bili Predrag Durić, pomoćnik ministra odbrane za obavještajno-sigurnosne poslove i načelnik Zajedničkog štaba za planiranje snaga Potpukovnik Nebojša Stajić. Goste su primili general-pukovnik Ferenc Kajári i zamjenik državnog sekretara za politiku odbrane László Hajnik.

“U svom govoru, general-pukovnik Kajári je istakao da je sigurnost Mađarske nezamisliva bez stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, te smo stoga u potpunosti posvećeni suočavanju sa izazovima koji pogađaju region, što je također vidljivo demonstrirano u obimu našeg vojnog angažmana i prisustva”, rekao je on.

Delegacije su razgovarale o sigurnosnim izazovima područja i mogućim oblicima suočavanja sa tim izazovima, naporima koje dvije države ulažu u razvoj svojih oružanih snaga, kao i pitanjima vezanim za operativno djelovanje.

“Domaćini su predstavili ambicije za vojnim inovacijama i vladine vlade vezane za razvoj mađarske odbrambene industrije. Bosanskohercegovački partneri su još jednom potvrdili da s obzirom na sigurnosne izazove koji utiču na našu zajedničku geografsku regiju, smatraju veoma važnim jačanje vojnih odnosa i profesionalne saradnje između naših zemalja, koja je uglavnom bila ograničena na oblasti obuke i pripreme u poslednjih 15 godina.

Postignut je dogovor o produbljivanju vojnih odnosa u narednim godinama u okviru sve intenzivnijih stručnih susreta i događaja koji prvenstveno uzimaju u obzir potrebe bosanskohercegovačkog partnera”, navelo je ministarstvo.

Prihvati notifikacije