Svijet

Macron: Era francuskog uplitanja u Africi je "odavno završena"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je rekao da je era francuskog uplitanja u Africi "odavno završena" nakon što je započeo turneju po četiri zemlje po kontinentu kako bi obnovio narušene veze, prenosi AFP.

FOTO: LUDOVIC MARIN/POOL/EPA
FOTO: LUDOVIC MARIN/POOL/EPA

Antifrancusko raspoloženje raste u nekim bivšim afričkim kolonijama dok kontinent postaje obnovljeno diplomatsko bojno polje, a ruski i kineski utjecaj u regiji raste.

Macron je rekao da Francuska ne gaji želju da se vrati u politike iz prošlosti miješanja u Africi uoči samita o okolišu u Gabonu, u sklopu prve etape njegovog putovanja. Doba Francafriquea je uveliko iza nas – rekao je Macron u obraćanju francuskoj zajednici u glavnom gradu Librevilleu, misleći na francusku postkolonizacijsku strategiju podrške autoritarnim liderima da brane njene interese.

Macron je doda da ponekad ima osjećaj da se način razmišljanja nije toliko promijenio, “posebno kada čitam, čujem i vidim ljude koji Francuskoj pripisuju namjere koje ona nema.”

“Francafrique” je omiljena meta panafrikanista, koji kažu da je Francuska nakon talasa dekolonizacije 1960. godine podržavala diktatore u svojim bivšim kolonijama u zamjenu za pristup resursima i vojnim bazama.

Macron i njegovi prethodnici, posebno Francois Hollande, ranije su izjavili da je ta politika mrtva i da Francuska nema namjeru da se miješa u suverena pitanja afričkih država.

Prihvati notifikacije