Svijet

Lukašenko: Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da SAD gura Evropu prema oružanom sukobu s Rusijom i Ukrajinom s ciljem slabljenja Rusije i uništenja Bjelorusije. Lukašenko je to izjavio pred okupljenima na patriotskoj tribini "Ovo je naša historija" povodom Dana narodnog jedinstva.

FOTO: UZBEKISTAN FOREIGN MINISTRY/HAND/EPA
FOTO: UZBEKISTAN FOREIGN MINISTRY/HAND/EPA

“Sjedinjene Države guraju Evropu u vojni sukob s Rusijom na teritoriju Ukrajine. Ne skrivaju svoje planove. Ugovori su sklopljeni za godine koje dolaze. Cilj je oslabiti Rusiju i uništiti Bjelorusiju.

Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom. Kolaps Ukrajine je već počeo. Poljski, litavski i latvijski političari, očito, naivno očekuju da će se cjenkati za svoju budućnost u novoj geopolitičkoj realnosti”, rekao je Lukašenko, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Lukašenko kaže da te zemlje ponavljaju istu grešku s početka 40-ih godina prošlog vijeka. Upitao je sjeća li se ko “čizme fašističke Njemačke i Hitlera”.

“Vodstvo Poljske tada je puzalo više nego iko drugi. I do čega je to dovelo? Početkom septembra, u samo dvije sedmice, Poljska je prestala postojati. Šteta je što naše komšije nisu naučili lekcije iz historije”, kazao je predsjednik Bjelorusije, piše TASS.

Prihvati notifikacije