Svijet

Biden: Zabrinut sam zbog mogućnosti da Rusija pošalje nuklearno oružje Bjelorusiji

Američki predsjednik Joe Biden rekao je jučer da je zabrinut zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje Bjelorusiji.

FOTO:  EPA-EFE/SARAH SILBIGER
FOTO: EPA-EFE/SARAH SILBIGER

“To još nisu učinili”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući. “To je zabrinjavajuće”, poručio je.

Bjelorusija je jučer saopćila da je odlučila prihvatiti rusko taktičko nuklearno oružje nakon višegodišnjeg pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika usmjerenog na promjenu političkog i geopolitičkog smjera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će Moskva u budućnosti nastojati razmjestiti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, vjernom savezniku, eskalirajući sukob sa Zapadom.Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova opravdalo je svoju odluku o saradnji s Rusijom u saopćenju, rekavši da Minsk djeluje kako bi se zaštitio od Zapada.

“Tokom posljednje dvije i pol godine Republika Bjelorusija bila je izložena političkom, ekonomskom i informacijskom pritisku bez presedana od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika, kao i država članica Evropske unije”, navodi se u saopćenju.

“S obzirom na te okolnosti te opravdane zabrinutosti i rizike u sferi nacionalne sigurnosti koji iz njih proizlaze, Bjelorusija je prisiljena odgovoriti jačanjem vlastitih sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta.”

Minsk je rekao da ruski nuklearni planovi neće biti u suprotnosti s međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Bjelorusija sama neće imati kontrolu nad oružjem.

Prihvati notifikacije