Svijet

Ljekari i medicinske sestre u Italiji u 24-satnom štrajku širom zemlje

Italija se u utorak suočila s prekidima u zdravstvenim uslugama jer su ljekari, medicinske sestre i rukovodioci u zdravstvu organizirali 24-satni štrajk širom zemlje u znak protesta zbog smanjenja penzija i drugih mjera koje utiču na zdravstvenu zaštitu sadržanih u prijedlogu zakona o budžetu za 2024. godinu koji se trenutno nalazi pred parlamentom, prenosi ANSA.

FOTO: TWITTER/WANTED IN ROME
FOTO: TWITTER/WANTED IN ROME
Ilustracija

Oko 85 posto medicinskog osoblja odbilo je da radi prema informacijama koje su objavili sindikati, dodajući da bi zbog toga moglo biti otkazano do 1,5 miliona ljekarskih pregleda.

Radi se o smanjenju penzionog dodatka za najmanje 50.000 ljudi, u iznosu do 26.347 eura godišnje i to doživotno – rekli su sindikati o osporenim mjerama u prijedlogu zakona o budžetu, najavljujući potencijalni štrajk prošlog mjeseca.

Ako ovim budžetom vlada namjerava ljekare dalje obeshrabriti da budu dio nacionalne zdravstvene službe, rado ćemo im pomoći – rekli su sekretar ANAAO ASSOMED Pierino Di Silverio i predsjednik CIMO-FESMED-a Guido Quici.

A kada pacijenti koji idu u bolnicu zateknu još manje stručnjaka koji će ih liječiti, znat će koga će kriviti – dodali su.

Bivši ministar zdravlja Roberto Speranza iz opozicione Demokratske partije (PD) lijevog centra također je kritizirao predloženi “mehanizam preračunavanja koji vodi do značajnog smanjenja ljekarskih penzija”. Od heroja pandemije do otimanja penzija: to je prava sramota koja se mora sanirati što je prije moguće – dodao je on.

Ministar za odnose sa parlamentom Luca Ciriani rekao je u ponedjeljak navečer da će vlada “do kraja sedmice” podnijeti svoje amandmane na zakon o budžetu, uključujući “onaj najvažniji o penzijama ljekara”. Upravo sam o tome razgovarao sa (ministrom ekonomije Giancarlom) Giorgettijem, oni još rade na tome, nadamo se da će to brzo biti gotovo – rekao je Ciriani.

Prihvati notifikacije