Region

Kurti: Kada saznam kako su uhapšeni policajaci odlučit ću da li idem u Brisel

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će o odlasku u Brisel na sastanak u okviru dijaloga sa Beogradom odlučiti čim sazna u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje je uhapsila srbijanska policija, prenosi Koha.

FOTO: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER
FOTO: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

On je dodao da će da sačeka posjetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiša Jašarija zatvoru u Kraljevu u kom se nalaze trojica kosovskih policajaca, prenosi Kosovo online.

“Kada budem imao podatke na osnovu posjete policajcima koji se drže kao taoci u Srbiji kao osveta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, donijet ću odluku i saopštit ću je”, rekao je Kurti.

Rekao je da bi sastanak mogao da bude 22. ili 23. juna.

S druge strane, u Briselu očekuju poziitivan odgovor i nadaju se da će moći da organizuju i trilateralan sastanak, odnono da će Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti pristati direktno da razgovaraju.

Sudbina sastanaka zavisi od poteza koje će obje strane povući u međuvremenu.

Potpredsjednik Evropske komisije i šef službe za vanjske poslove EU Josep Borrell saopštio je u četvrtak da je pozvao Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na hitan sastanak naredne sedmice u Briselu.

“Moram da pozovem na smirivanje situacije na terenu, a pošto se situacija pogoršava iz dana u dan, ponovo smo u fazi ‘kriznog menažmenta’. Pozvao sam dvije strane, Kosovo i Srbiju, na krizni sastanak naredne sedmice”, rekao je Borrell u četvrtak, nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.