Zdravlje

Kontroverzni zaslađivač u centru pažnje: Pokrenuta peticija kojom se traži zabrana

Nevladina organizacija Foodwatch, francusko udruženje Liga protiv raka i francuska nutricionistička aplikacija Yuka pokrenule su u utorak zajedničku peticiju usmjerenu na zabranu aspartama, kontroverznog zaslađivača potencijalno opasnog po zdravlje.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Navedeni cilj ove peticije jest “izvršiti pritisak na europske institucije da zabrane ovaj aditiv i zahtijevati od država članica Europske unije da djeluju”, stoji u zajedničkom saopćenju.

Peticija je raširena u jedanaest europskih zemalja, od kojih su devet članice EU-a i dvije koje nisu članice – Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Irskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švicarskoj.

Pročitajte još

Prema Foodwatchu, aspartam je prisutan u više od 6.000 proizvoda, a posebno u onima koji imaju oznaku ‘bez šećera’, poput određenih gaziranih pića, jogurta s oznakom 0 posto ili žvakaćim gumama. U Francuskoj je odobren 1988., a izaziva rasprave o rizicima i mogućem negativnom utjecaju na zdravlje.

Godine 2023. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala ga je kao “moguće kancerogen za ljude”.

“Nema razloga da se dopusti da ljudi budu izloženi riziku od raka koji se potpuno može izbjeći” i “tražimo od naših političara koji donose odluke da poduzmu odgovornost i zabrane ga”, poziva Philippe Bergerot, predsjednik Lige protiv raka u tom zajedničkom saopćenju za javnost.

Druge studije primijetile su rizike povezane s dijabetesom ili prijevremenim porodom vezano uz konzumaciju aspartama.

Taj aditiv, koji se na etiketama može prepoznati po broju E 951, ponovno je 2013. odobrila EFSA, Europska agencija za sigurnost hrane odgovorna za ocjenjivanje proizvoda na europskom tržištu hrane.

No Foodwatch, Liga protiv raka i Yuka zabrinuti su zbog “sukoba interesa”, ističu u svom saopćenju.

Naime, “gotovo tri četvrtine studija o aspartamu koje EFSA smatra pouzdanima financirala je ili je pod utjecajem (prehrambene) industrije, što dovodi u pitanje vjerodostojnost procjene rizika, a time i odobrenja aspartama” koje je dala ta europska institucija, prema izvješću Foodwatcha o aspartamu objavljenom u utorak, prenosi Hina.

Ova tri subjekta za zaštitu potrošača i zdravlja već su krajem 2019. zajedno pokrenuli kampanju protiv nitritnih soli u hrani zbog njihove uloge u pojavi određenih karcinoma probavnog sistema, koji su rezultirali promjenom recepata kod pojedinih proizvođača.