Kultura

Koncert Western Balkans Youth Orchestra stiže u Sarajevo

Koncert Western Balkans Youth Orchestra (WBYO) u Sarajevu koji će biti upriličen u petak, 4. augusta, u Domu Oružanih snaga BiH kao dio turneje WBYO pod nazivom “WB Go Dance”.

FOTO: UDRUŽENJE ARTISSIMO
FOTO: UDRUŽENJE ARTISSIMO

Partner u realizaciji četverogodišnjeg projekta “WBYO: Accelerando” je Udruženje Artissimo, saopćili su organizatori.

Ovim povodom danas je u Centru za kulturu i mlade Centar u Sarajevu održana pres-konferencija, gdje su predstavljene aktivnosti i ciljevi projekta, ali i program sarajevskog koncerta.

Predstavnicima medija su se obratili osnivač, umjetnički direktor i dirigent orkestra maestro Desar Sulejmani, predsjednik Udruženja Artissimo i asistent umjetničkog direktora i dirigenta Fuad Šetić, te članice i član orkestra.

Osnivač, umjetnički direktor i dirigent orkestra Desar Sulejmani govorio je o osnivanju orkestra, te početku rada na projektu “WBYO: Accelerando” koji se realizira uz podršku Evropske unije kroz program Creative Europe, koji će se provoditi do 2027. godine, s ciljem unapređenja razvoja i djelovanja WBYO-a, te njegovog etabliranja kao respektabilnog internacionalnog omladinskog orkestra.

Istakao je da, iako je formiran 2019. godine, orkestar prve značajnije aktivnosti realizira 2021. godine nakon pauze uslovljene pandemijom Covid-19. U posljednje dvije godine WBYO uspješno ostvaruje svoju višestruku misiju – pružajući platformu za profesionalni razvoj, povezuje mlade muzičare sa prostora zapadnog Balkana i doprinosi dugoročnom miru i međuetničkoj saradnji, čime ostvaruje umjetnički, edukativni, ali i širi društveni značaj.

Istakao je da aktualna turneja WBYO pod nazivom “WB Go Dance” okuplja 65 mladih muzičara iz 15 različitih evropskih zemalja, članica EU i zemalja van EU, uključujući šest država zapadnog Balkana (Albanija, Belgija, BiH, Hrvatska, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Kosovo, Litvanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rusija, Srbija, Španija i Turska). Povezivanjem zapadnog Balkana sa ostatkom Evrope proširena je inicijalna misija projekta.

Fuad Šetić se osvrnuo na aktivnosti turneje u sklopu koje su, nakon dvosedmičnih priprema u Draču (Albanija), do sada održani zapaženi koncerti u Draču, Tetovu (Sjeverna Makedonija) i Prištini (Kosovo). Turneja se nastavlja u Sarajevu (BiH), Kotoru (Crna Gora), Novom Sadu (Srbija), Berlinu i Essenu (Njemačka). Najavio je da će sarajevski koncert uključiti zanimljiva djela izuzetnog interpretativnog i umjetničkog nivoa, istaknuvši da je program utemeljen na orkestrakim stiliziranim plesovima Brahmsa, Kodalyja, Hačaturjana, Márqueza, Šostakoviča na šta aludira i naziv turneje “WB Go Dance”, a neka od djela će u Sarajevu biti izvedena prvi put.

Istakao je i da je ovaj projekat ujedno i platforma koja promovira djela kompozitora zapadnog Balkana, o čemu svjedoći činjenica da su u sklopu aktuelne turneje predstavljene kompozicije nagrađivanih kompozitora Drinora Zymberija, Lazara Đorđevića, Angela Spiroskog i Jetmira Zaganjorija.

Fuad Šetić je izrazio zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova BiH i uposlenicima Ambasade BiH u Skoplju koji su prepoznali značaj projekta i olakšali veoma složeni, dugotrajni i iscrpljujući proces izdavanja vize za članove orkestra koju su državljani Kosova, finalizirajući ovaj proces u rekordnom roku.

Prihvati notifikacije