Hljeb je namirnica koju građani BiH na dnevnoj bazi najčešće kupuju. Svaki građanin u prosjeku dnevno pojede pola kile hljeba. Godišnje je to 160 kg, dok evropljani jedu 35 kg godišnje hljeba.
Srbi godišnje u prosjeku pojedu 135 kilograma hljeba. Jedino je Turska ispred sa nevjerovatnih 199,6 kilograma.
Istraživanja pokazuju da jedemo upola manje hljeba nego prije 20 godina. Nutricionistkinja Nađa Radonjić objasnila je za TV Prva kako ova namirnica utiče na debljanje, piše Mondo.
„Ne bih rekla da je mnogo hljeba prokletstvo za gojaznost. Kroz historiju smo jeli mnogo više hljeba nego danas. Mislim da smo pogrešno shvatili hljeb“, rekla je ona.
„Često čujem u praksi: ‘Nismo mi ta primitivna porodica koja jede bijeli hljeb’. Iznenadit ćete se, ali ima manje kalorija od integralnog hljeba“, objasnila je nutricionistkinja.
Radonjić je dodala da je integralni hljeb bolji i da ima više vlakana, minerala i vitamina.
„To žito je mnogo bogatije od rafinisane, bijele pšenice. Integralni hljeb ima veću količinu kalorija, ali i vlakana. Bolje je jesti integralni hljeb. Hljebu nije mjesto uz pirinač i krompir, što naša kultura ponekad podrazumijeva“, rekao je stručnjak.
Pšenični hjeb je najgori
Nutricionistkinja je istakla da hljeb ne treba isključiti iz ishrane. Osim ako naravno niste netolerantni na gluten.
„Integralni hljeb ima vitamine B i korisne sastojke i ne treba ga samo izbaciti, već ga treba tretirati kao obrok sam po sebi“, dodala je ona.
Kada je riječ o crnom hljebu, nutricionistkinja Radonjić je istakla da bi crni hljeb od cijjelog zrna bila najzdravija opcija. Ako želite da izbjegnete gluten, morate da isključite iz ishrane ječam, pšenicu i raž, dok su sve ostale žitarice dobrodošle u hljebu.
Nutricionistkinja je sortirala vrste hljeba od najgoreg do najboljeg. Po njenom mišljenju, najgori bi bio pšenični hljeb, dok bi raž i ječam trebalo da budu što češće u ishrani.