BiH

Komšić napada visokog predstavnika, SAD tvrde da će on ostati u BiH sve dok ne ispuni pet ciljeva

Američka vlada potvrdila je punu podršku visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu i ovlastima koje su mu na raspolaganju, dok je on izložen silovitim napadima iz političkih krugova bliskih članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću zbog nametanja izmjena izbornog zakona. 

FOTO: FACEBOOK / ŽELJKO KOMŠIĆ
FOTO: FACEBOOK / ŽELJKO KOMŠIĆ

Nakon što je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a održanoj u srijedu ambasador BiH Sven Alkalaj žestoko napao Schmidta, uz optužbe kako je visoki predstavnik nametanjem izmjena izbornog zakona prekršio Ustav BiH i legalizovao aparthejd, State Department je objavio kako SAD jasno podupire Schmidta. 

“U potpunosti podupiremo napore visokog predstavnika da riješi dugotrajne probleme raspodjele vlasti i suprotstavi se bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik zaslužuje punu podršku međunarodne zajednice u ostvarenju ovog cilja”, stoji u izjavi koju potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Američka strana istaknula je kako visoki predstavnik mora ostati u BiH sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uslova postavljena još 2008., a krajnja je procjena kako je stanje u BiH potpuno stabilno.

Prepucavanje ambasadora

U sličnom tonu nešto ranije reagovala je američka ambasada u BiH jasno kritikujući Alkalaja i poručivši mu kako za BiH nije bilo nikakve koristi od njegove odluke da istupi pred Vijećem sigurnosti iskoristi “za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici”. Ambasador SAD-a Michael Murphy opisao je razočaravajućim to što je Alkalaj “dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima” svoje zemlje.

Alkalaj je u petak pokušao braniti svoju nastup porukom kako je govorio samo istinu, ali da se spreman ispričati ljudima u BiH i u SAD-a ako mu neko dokaže da nije tačno to što je govorio.

Puno je oštriji u petak bio Komšićev bliski stranački saradnik Zlatan Begić, univerzitetski profesor iz Tuzle koji javno istupa s krajnje radikalnim stajalištima. Američkog je ambasadora nazvao “bezobraznim i drskim” prebacivši mu da se ponaša poput kauboja kad kritikuje domaće političare.

Alkalaja je na dužnost veleposlanika pri UN-u ranije imenovao upravo Komšić kroz kvotu koja pripada diplomatima iz reda Hrvata.

Prihvati notifikacije