Magazin

Koji se toksini kriju u našoj hrani, da toga nismo ni svjesni

Svi već znamo da je brza hrana puna šećera, soli i zasićenih masnoća koje mogu dovesti do gojaznosti. Međutim, otkriveno je da se u našoj omiljenoj hrani krije više štetnih sastojaka nego što smo mislili.

FOTO: PRIMARNA-MEDICINA
FOTO: PRIMARNA-MEDICINA

Tvar koja se nalazi u tekućini za upaljač

Hemikalija tert-butil-hidrokinon (TBHQ) smatra se sigurnom u malim dozama u hrani, ali u većim količinama povezuje se s tumorima, povećanjem jetre, konvulzijama i paralizom. Prehrambene firme kunu se u TBHQ jer čuva hranu, duže zadržava njen okus, boju i hranjivu vrijednost, prenosi Zadovoljna.rs.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je ovu hemikaliju za upotrebu u hrani još 70-ih, kada je brza hrana postajala sve popularnija.

Eksploziv

Hemikalije (kalijev bromat) koje se koriste u eksplozivima nalaze se u hljebu, muffinima i kolačićima. Bijeli prah se umiješa u brašno koje se koristi za pečenje jer može pomoći da se tijesto digne i zadrži svoj oblik.

Laboratorijske studije su ga više puta povezivale s rakom štitnjače i peritoneuma – tankog sloja stanica koje prekrivaju mjehur, rektum i maternicu.

Prehrambena industrija već dugo tvrdi da je siguran za upotrebu jer se tokom kuhanja prah pretvara u kalijev bromat koji nije kancerogen. Međutim, ispitivanja u Velikoj Britaniji 1994. pokazala su da kalijev bromat ostaje u hrani i nakon kuhanja.

Teški metali

Tamna čokolada više je puta hvaljena zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, posebno jer sadrži mnogo antioksidansa.

Nedavna studija o 28 popularnih marki pokazala je da sve sadrže alarmantne količine kadmija i olova. Kadmij završava u čokoladi kada se apsorbira kroz korijenje stabla kakaovca. Dugotrajna izloženost kadmiju povezana je sa zatajenjem bubrega i slabim kostima.

Olovo, koje je poznato kao opasno za ljude, dospijeva u čokoladu nakon što se zrna kakaovca ostave da se suše uz cestu (prevlače se olovom od automobilskih isparenja). Dugotrajna izloženost olovu povezana je s gubitkom pamćenja, bolovima u stomaku i lošim raspoloženjem kod odraslih. Kod djece može oštetiti razvoj mozga, kao i dovesti do problema s učenjem i ponašanjem te problema s govorom i sluhom.

Hemikalija koja uzrokuje povraćanje

Ispostavilo se da hemikalija koja se nalazi u nekim maslacima i parmezanu izaziva povraćanje.

Prirodna masna kiselina, zvana maslačna kiselina, uglavnom završava u životinjskim proizvodima – poput onih koji sadrže mlijeko. Oko tri do četiri posto maslaca čini maslačna kiselina, koja je odgovorna za neugodan miris koji se razvija kada hrana užegne.

Kancerogene boje

Tvar, koja se nalazi u bojama, gumi i plastici, također je skrivena u mnogim popularnim markama slatkiša. Industrije često koriste titanijev dioksid kako bi svojim proizvodima dale bijelu boju i sjaj.

Proizvođači popularnih bombona, preljeva za salatu i žvakaćih guma također ga koriste za glatku teksturu i svjetliju boju. Dok američki regulatori kažu da je spoj siguran u malim količinama, aditiv je zabranjen u zemljama Evropske unije.

Mikroplastika

Popularni proizvodi brze hrane iz velikih lanaca poput McDonald’sa i Burger Kinga sadrže male količine industrijskih hemikalija zvanih ftalati, spojeva koji se koriste da plastiku čine savitljivom.

Naučnici su više puta pronalazili dokaze o tim podmuklim hemikalijama u većini testiranih namirnica. Studija objavljena 2021. testirala je 64 artikla brze hrane iz popularnih lanaca brze hrane i otkrila da većina sadrži te hemikalije.

Tvari su povezane s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući hormonske poremećaje, neplodnost i poremećaje ponašanja kod djece. Tvari općenito ulaze u hranu kada dođu u dodir s ambalažom i opremom za rukovanje, poput celofana i papira.

Pojavljuje se zabrinutost zbog mikroplastike koja ulazi u prehrambeni lanac usred raširene upotrebe plastike.

Prihvati notifikacije