Magazin

Koje korisne sastojke sadrži palenta i zašto spada u najzdravije namirnice

Složeni ugljeni hidrati koje sadrži palenta se sporo razgrađuju što znači da se duže zadržavaju u crijevima – to je osnov pravilnog varenja.

FOTO: INDEX.HR
FOTO: INDEX.HR
Ilustracija

Palenta je zdrava alternativa drugim uobičajenim prilozima jelima, mada se vijekovima koristila i pripremala kao poseban obrok. Uz malo mlijeka, sira ili kajmaka brzo možemo imati zdrav doručak, koji u posljednje vrijeme ponovo postaje sve popularniji.

Palenta je oblik najsitnije mljevenog kukuruznog brašna, glavni sastojak čuvenog kačamaka. Poznate su mnoge zdravstvene prednosti ove namirnice.

Jedna od najvažnijih je to što osobe sa celijakijom (intolerancijom na gluten) ili oni koji su skloni drugim vrstama iritacija i alergija mogu da koriste palentu kao dobru zamjenu za jela koja sadrže pšenicu ili većinu drugih žitarica.

Potvrda da je u pitanju zdrav izbor jesu brojne nutritivne prednosti.

Nisu to samo vlakna i proteini već i složeni ugljeni hidrati, sasvim malo masti i još niz zdravstveno važnih nutrijenata.

Određene sorte palente obogaćene su mineralima i vitaminima kako bi se povećala hranljiva vrijednost. Pravljenje palente sa mlijekom umjesto vode može dodati vrijedne hranljive materije, pod uslovom da niste netolerantni na laktozu.

Palenta je riznica vlakana i proteina

Palenta sadrži i proteine i vlakna koja pomažu da zadržimo osjećaj sitosti. Vlakna su nam neophodna za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema, rast i stabilnost zdravih crevnih bakterija i za sprečavanje zatvora.

Spas za ljude koji su alergični na gluten

Za osobe koje su primorane da se hrane bez glutena, palenta je dobra opcija. Mnogi dobri izvori vlakan, kao što su pšenica, raž ili kus-kus, sadrže gluten. Ljudi sa celijakijom ili osetljivošću na gluten obično mogu da jedu palentu, ali bi trebalo da provere deklaraciju zbog dodataka i mogućih aditiva.

Bogatstvo složenih ugljenih hidrata

Palenta sadrži složene ugljene hidrate, koji obezbjeđuju dugotrajnu energiju, a i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Prosti ugljeni hidrati se brzo razgrađuju i mogu izazvati porast nivoa šećera u krvi. Oni često ne sadrže mnogo hranljivih materija. Kolači i bijeli hleb su dobri primeri prostih ugljenih hidrata.

Složeni ugljeni hidrati koje sadrži palenta se sporo razgrađuju što znači da im je potrebno duže za varenje, a sporo oslobađanje odnosno razgradnja su veoma značajni za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Palenta sadrži vitamin A

Iako nije šampion u sadržaju velike količine vitamina i minerala, palenta ih ima u srednjoj količini, posebno, na primjer, vitamin A. To su pokazali rezultati pojedinih studija, a vitamin A je neophodan za pravilno funkcionisanje bubrega, pluća i srca.

Dobar izvor karotenoida

Palenta je oblik mljevenog kukuruza, koji je dobar izvor karotenoida. Smatra se da karotenoidi smanjuju rizik od određenih bolesti, kao što su pojedine vrste očnih problema, ali i neki karcinomi.

Malo masnoća

Palenta prirodno sadrži malo masti i može se jesti kao dio ishrane zdrave za srce. Osoba koja želi da još značajnije smanji unos zasićenih masti treba da kuha palentu sa vodom ili nekim biljnim mlijekom umjesto kravljeg i tako izbjegne dodavanje sira, kajmaka ili putera, piše ekilinika.telegraf.rs.

Prihvati notifikacije