Razlog nije drugačija sorta, jer u ovom slučaju mislimo isključivo na paprike babure. One najstandardnije, pomalo okruglaste, zgodne za punjenje i salatu. Neki će se iznenaditi ovom podatku, ali sve te paprike su jedna te ista vrsta, samo u različitim stadijima zrelosti.
Zelene su ubrane prve, žute su dobile još nešto vremena za dozrijevanje, a crvene su potpuno zrele. Zbog različitog tretmana, okus im se ponešto razlikuje pa se zelene odlikuju svježinom i blagom gorčinom, dok su crvene puno slađe u odnosu na ostale.
Razlika u dužini dozrijevanja utječe i na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena.
Baš je različiti način uzgoja razlog različite cijene. Zelene paprike su najprihvatljivije jer se najranije beru pa im je trošak proizvodnje manji, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su u pravilu najskuplje.