Svijet

Kineski balon iznad SAD ipak prikupio značajne obavještajne podatke i poslao ih u Peking u realnom vremenu

Kineski balon koji je letio preko Sjedinjenih Država uspio je prikupiti obavještajne podatke s nekoliko američkih vojnih lokacija i poslati ih natrag u Peking u realnom vremenu, uprkos naporima Bidenove administracije da to spriječi, javio je NBC News u ponedjeljak.

FOTO: ILUSTRACIJA/THE SENTINEL
FOTO: ILUSTRACIJA/THE SENTINEL

Balon na velikoj visini, koji je kontrolirao Peking, bio je u stanju da napravi više prolaza preko nekih od lokacija prije nego što je oboren 4. februara, ponekad leteći u formaciji osmice, prenosi NBC, pozivajući se na dva aktuelna visoka američka zvaničnika i bivšeg visokog zvaničnika američke administracije.

Trojica zvaničnika inavela su da balon može prenijeti prikupljene informacije u Peking u realnom vremenu, prenosi NBC.

– Obavještajni podaci koje je Kina prikupila uglavnom su elektronski signali, koji se mogu pokupiti iz sistema naoružanja ili uključivati komunikaciju osoblja baze, a ne slike – citira NBC riječi zvaničnika.

Američki zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu i kineska ambasada u Washingtonu nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar.

U to vrijeme, američki zvaničnici su umanjili utjecaj balona na nacionalnu sigurnost.

Balon, za koji Peking negira da je bio vladina špijunska lejelica, proveo je sedmicu dana leteći iznad Sjedinjenih Država i Kanade početkom februara prije nego što ga je američka vojska oborila kod obale Atlantika po naredbi predsjednika Joea Bidena.

Incident s kineskim balonom natjerao je američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da odgodi planiranu posjetu Pekingu i dodatno je zategnuo odnose Washingtona i Pekinga.

Epizoda je izazvala pometnju u Washingtonu i navela američku vojsku da pretraži nebo u potrazi za drugim objektima koji nisu bili snimljeni radarom, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije