Svijet

Zbog kineskog "špijunskog balona" Blinken odgodio put u Peking

Kina je izrazila žaljenje jer je njezin "civilni" balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a američki državni sekretar Antony Blinken odgodio posjet Pekingu.

FOTO: KSVI-TV
FOTO: KSVI-TV

Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick Ryder rekao je novinarima u četvrtak da je vlada pratila balon na velikim visinama iznad kopnenog dijela SAD-a.

Dodao je kako se nalazio na “visini znatno iznad komercijalnog zračnog prometa i ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na kopnu”, prenosi Index.hr.

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Dodali su da će nastaviti komunicirati s Washingtonom kako bi “pravilo upravljali” neočekivanom situacijom. Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da “Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje”.

Anthony Blinken odgodio je zbog svega put u Kinu, koji su u novembru prošle godine dogovorili Biden i kineski predsjednik Xi Jinping. Neki američki državni sekretar posljednji je put posjetio Kinu 2017.

Pentagon: Kineski špijunski balon leti nad SAD-om

Podsjetimo, Pentagon je objavio da sumnja da kineski špijunski balon leti iznad SAD-a već nekoliko dana, a visoki američki dužnosnici savjetovali su predsjedniku Joeu Bidenu da ga se ne obara zbog bojazni da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju. “Jasno je da je namjera ovog balona nadzor”, rekao je novinarima kasno sinoć visoki dužnosnik američke odbrane.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD-a, rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder. “Primjeri ovakve aktivnosti primijećeni su tokom proteklih nekoliko godina, uključujući i vrijeme prethodne administracije”, rekao je.

Balon je, kako se naveli dužnosnici, preletio Aleutske otoke na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Billingsa u saveznoj državi Montana. Upravo u toj rijetko naseljenoj američkoj saveznoj državi se nalazi jedan od tri kompleksa američkih podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III., što je, kako tvrde dužnosnici, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Prihvati notifikacije