Svijet

Kineski špijunski balon leti nad SAD-om, sastao se vrh Pentagona

Sumnja se da kineski špijunski balon leti iznad SAD-a već nekoliko dana, a visoki američki zvaničnici savjetovali su predsjednika Joea Bidena da ga se ne obara zbog bojazni da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju.

FOTO: PRINTSCREEN/YT/ABC NEWS
FOTO: PRINTSCREEN/YT/ABC NEWS

“Jasno je da je namjera ovog balona nadzor”, rekao je novinarima kasno sinoć visoki zvaničnik američke odbrane.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD-a. Primjeri ovakve aktivnosti primijećeni su tijekom proteklih nekoliko godina, uključujući i vrijeme prethodne administracije”, rekao je glasnogovornik Pentagona, general Patrick Ryder. .

Balon je, kako je naveli zvaničnici, preletio Aleutske otoke na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Billingsa u saveznoj državi Montana. Upravo u toj rijetko naseljenoj američkoj saveznooj državi se nalazi jedan od tri kompleksa američkih podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, što je, kako tvrde zvaničnici, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Između Kine i SAD-a, dvije najveće svjetske ekonomije, u zadnje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru. Washington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana, što uključuje i američke vojne avione s posadom.

Visoki američki vojni zvaničnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina.

Tokom brifinga za novinare u Pentagonu, zvaničnici su odbili otkriti trenutnu lokaciju balona, baš kao i dati više detalja o njemu, uključujući i njegovu veličinu.

“Dobili smo izvještaje pilota koji su ga vidjeli iako se nalazi visoko. Prilično je velik”, rekao je zvaničnik Pentagona.

Američki zvaničnici iznijeli su to pitanje svojim kineskim kolegama.

“Ukazali smo im na ozbiljnost koju za nas ima to pitanje. Špijunski baloni iznad SAD-a letjeli su nekoliko puta posljednjih godina, ali čini se da se ovaj balon zadržava duže nego u prethodnim slučajevima, rekao je zvaničnik.

Prihvati notifikacije