Svijet

Planetom kruže tri teorije o misterioznim objektima iznad Amerike ili zašto ona o vanzemaljcima zvuči najuvjerljivije

Američki borbeni avion je u nedelju oborio objekat iznad jezera Huron, koji se graniči sa provincijama Ontario i Mičigen, što je treće takvo obaranje u periodu od devet dana.

FOTO: SHUTTERSTOCK / RINGIER
FOTO: SHUTTERSTOCK / RINGIER

Ovi incidenti misterija su i za američku vojsku koja nije sigurna o kakvim je objektima riječ i kako su se uopšte održavali u vazduhu.

Obaranja su djelimično posledica “pojačane uzbune” nakon što je špijunski balon iz Кine uočen iznad vazdušnog prostora SAD krajem januara, rekao je general Glen Van Herk, komandant Sjevernoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) i Sjeverne komande SAD.

Taj balon je prošao iznad osjetljivih vojnih lokacija prije nego što je oboren kod obale Južne Кaroline 4. februara. Peking je saopštio da je to bio civilni meteorološki balon.

Od tada su američki borbeni avioni u subotu obarali objekte iznad Jukona na sjeverozapadu Кanade i u petak kod sjeverne obale Aljaske.

Van Herk je rekao da ne može da odredi koji su to objekti, dodajući da “ništa nije isključeno”.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi je na brifingu u ponedeljak najavio da će Bijela kuća formirati tim stručnjaka koji će pokušati da shvate nepoznate objekte otkrivene iznad Sjeverne Amerike. Takve objekte je teško detektovati, vrlo su mali i ostavljaju vrlo mali radarski trag. I kineski balon nije bilo lako detektovati, a on je bio puno veći – rekao je Kirbi, dodajući da “nema dokaza o vanzemaljskim aktivnostima”.

U memorandumu koji je objavio Pentagon navode se detalji o jednom o tri oborena objekta. Prema saopštenju Pentagona, neidentifikovani leteći objekat koji je oboren u Kanadi je “mali metalni balon sa privezanim teretom ispod njega”.

Američki zvaničnik rekao je za CNN prošlog vikenda da je u administraciji vladao oprez u vezi sa opisima neidentifikovanih objekata zbog okolnosti u kojima su oni uočeni. Ovi objekti nisu mnogo ličili i bili su mnogo manji od kineskih balona i nećemo konačno da ih identifikujemo dok ne uspijemo da povratimo sve podatke sa njih, na čemu trenutno radimo – rekao je Kirbi.

U memorandumu piše da je objekat koji je u petak oboren iznad Aljaske bio “veličine malog automobila” i da nije sličan kineskom balonu.

“Newsweek” je izdvojio tri moguće teorije o porijeklu NLO iznad Amerike.

Кineski nadzor

Pentagon je saopštio da je balon oboren 4. februara bio dio većeg nadzora koji Peking sprovodi već nekoliko godina, piše Blic.rs.

Jedan viši američki zvaničnik rekao je za ABC da su objekti vjerovatno meteorološki uređaji. Međutim, senator Čak Šumer rekao je da zvaničnici vjeruju da su objekti oboreni u petak i subotu bili baloni za nadzor. Iako nije rekao da li su kineski, Šumer je rekao da Peking koristi “posadu balona” koja je “vjerovatno već rasprostranjena širom svijeta”.

Pročitajte još

“New York Times” je 2022. objavio da je nekoliko incidenata sa neidentifikovanim vazdušnih pojava tokom protekle decenije zvanično pripisano kineskom nadzoru. Кina želi da sazna više o tome kako Amerika obučava svoje vojne pilote, rekli su za novine američki zvaničnici.

Vazdušni otpad

Drugo objašnjenje je da su objekti jednostavno smeće u vazduhu.

U izvještaju koji je Кancelarija direktora nacionalne obavještajne službe objavila 2022. godine navodi se da je od 510 izvještaja o neidentifikovanim vazdušnim pojavama ili UAP-ovima, koje je analizirala, 26 okarakterisano kao sistemi bespilotne letjelice; 163 su bili baloni ili “objekti slični balonima”; dok je za šest utvrđeno da je “otpad” kao što su ptice ili ostaci iz vazduha poput plastičnih kesa.

Invazija vanzemaljaca

Društvenim mrežama kruže i teorije da bi neidentifikovani objekti mogli biti vanzemaljske prirode.

Međutim, predstavnik Džim Himes iz Кonektikata, najviši demokrata u Кomitetu za obavještajne poslove Predstavničkog doma, osvrnuo se na ove tvrdnje tokom intervjua za NBC u nedelju. Odjednom su se pojavile masovne spekulacije o invazijama vanzemaljaca i dodatnoj kineskoj ili ruskoj akciji. U nedostatku informacija, anksioznost ljudi ih vodi u potencijalno destruktivne oblasti. Tako da se nadam da će administracija uskoro imati mnogo više informacija – rekao je on.

Vladin izvještaj o NLO-ima iz 2021. navodi da nisu nađeni dokazi o vanzemaljskim aktivnostima, ali to nije ni eksplicitno isključio. Izvještaj je sastavila vojna operativna grupa osnovana 2020. godine sa zadatkom da istraži neobjašnjiva dešavanja u vazdušnom prostoru Amerike proteklih decenija.

Ministarstvo odbrane saopštilo je tada da želi da “bolje razumije” neidentifikovane vazdušne pojave i da utvrdi da li oni predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost, piše Blic.