Svijet

Katar nastavlja napore na obnavljanju "humanitarne pauze" u Pojasu Gaze

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani izjavio je da će nastaviti raditi na obnavljanju "humanitarne pauze" u Pojasu Gaze.

vojska izraela tenkovi
FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
Arhiva

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Katara navodi se da se Al Thani obratio na sastanku ministara vanjskih poslova Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC), održanom u Dohi, glavnom gradu Katara.

Al Thani je podsjetio da je Izrael nastavio sa barbarskim napadima na Pojas Gaze, javlja Anadolu.

Dodao je da će Katar nastaviti raditi sa drugim zemljama na ponovnom pokretanju “humanitarne pauze” i postizanju trajnog prekida vatre u Gazi.

Al Thani je istakao da je na ministarskom sastanku održanom uoči 44. samita GCC-a, koji je planiran za utorak, razgovarano o mnogim pitanjima saradnje zemalja članica.

Izraelska vojska nastavila je bombardovanje Pojasa Gaze rano u petak nakon što je prekinula jednosedmičnu humanitarnu pauzu sa palestinskom grupom otpora Hamas.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada su u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijene 15.523 osobe, među kojima je 70 posto djece i žena, a ranjeno je više od 41.000 osoba.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

Prihvati notifikacije