“Općenito, nakon slanog obroka, tijelu treba pomoći da izbaci višak soli, a to najbolje radimo unosom tekućine”, kaže kardiologinja dr. Joyce Oen-Hsiao za Parade.
Međutim, nije svaka tekućina dobra opcija. Kardiolozi upozoravaju da postoji jedna uobičajena pogreška koju bismo nakon slanog obroka svakako trebali izbjeći. “Ako nakon obroka bogatog natrijem popijete zaslađeno piće, to može izazvati dehidraciju”, objašnjava dr. Oen-Hsiao. Dodaje da takva pića potiču pojačano mokrenje, što je suprotno od onoga što tijelo treba nakon unosa veće količine soli.
“Voda pomaže bubrezima da izbace višak natrija”
Osim toga, kombinacija soli i šećera dodatno opterećuje srce. Kardiolog dr. Marschall Runge ističe: “Odgovori tijela na natrij i glukozu međusobno su povezani i zajedno mogu pojačati negativan utjecaj na krvne žile.”
On upozorava da ova kombinacija može povisiti krvni tlak, izazvati upale i dugoročno povećati rizik od srčanih bolesti. Također napominje da umjetno zaslađena pića nisu potpuno bez rizika, budući da neka istraživanja povezuju umjetne zaslađivače s promjenama u mikrobiomu crijeva i povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Dakle, najbolji način za smanjenje rizika nakon slanog obroka jest piti vodu. “Voda je najbolji izbor, a možete joj dodati kriške krastavca ili limuna za okus”, preporučuje dr. Oen-Hsiao.
Dr. Runge dodaje: “Voda pomaže bubrezima da izbace višak natrija.” Uz to, preporučuje se konzumacija hrane bogate kalijem, poput banana ili avokada, kao i lagana šetnja nakon obroka jer to dodatno pomaže tijelu da se lakše nosi s unosom soli.