Zdravlje

Kardiolozi: Ovo je 5 vrsta najkorisnijeg povrća za zdravlje srca

Povrće obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i fitokemikalijama

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Svakodnevno konzumiranje povrća može poboljšati kardiorespiratornu kondiciju, odnosno povećati sposobnost tijela da opskrbi i koristi kisik za vježbanje. Ovu činjenicu je potvrdilo stručno društvo kardiologa u studiji objavljenoj u European Journal of Preventive Cardiology. Njome se dobrobit jedenja povrća izjednačila s kretanjem, točnije 4000 koraka dnevno.

Kako povrće utječe na srce?

Zbog bogatstva antioksidansa, vitamina, minerala i fitohemikalija koje se nalaze u voću i povrću, blagodati koje iz njih proizlaze korisne su za krvni pritisak, holesterol i održavanje zdrave težine. Baš zato, teško ih je zamijeniti suplementima. Vlakna u povrću vežu se za holesterol, čime pomažu u smanjenju ukupnog i LDL kolesterola. Osim toga, konzumiranje više vlakana, prema objavi iz naučnog časopisa Hypertension, potiče crijevne bakterije da proizvode spojeve koji snižavaju krvni pritisak.

Pročitajte još

Koje je povrće najbolje za srce?

Preporučuje se barem 500 grama povrća dnevno i to raznolikog, što u prijevodu znači puno boja na vašem tanjuru. To mogu biti crvena paprika, zelena mahuna ili žuta tikva. Nacionalni institut za srce, pluća i krv navodi lisnato povrće (špinat, kelj, kupus, brokulu i mrkvu) dobrim saveznicima prehrane za zdravlje srca. Njima su se priključili i sami kardiolozi te dijetetičari istaknuvši svoje favorite.

1. Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće glavni je prehrambeni izvor nitrata, fitokemikalije u povrću koja snižava krvni pritisak i poboljšava protok krvi.

– Prepuno je antioksidansa, vitamina A, C, E i K te opskrbljuje folatom, vitaminom B skupine koji promiče zdravlje srca – objašnjava kardiolog Marc Eisenberg.

Samo šalica ovog povrća dnevno, prema ovoj studiji, učinit će puno za zdravlje vašeg srca. To mogu biti špinat, rukola, kelj… Osim u sirovom obliku, u ovom zelenilu možete uživati kroz razne salate, ali i smoothieje.

2. Cvekla

Ovo korjenasto povrće je još jedan izvor antioksidansa, vlakana i minerala. Cvekla je također izuzetno bogata nitratima, a pokazalo se da njen sok snižava krvni pritisak.

– Nakon što osoba konzumira nitrat, tijelo ga pretvara u dušikov oksid, koji otvara krvne žile i potiče protok krvi, što rezultira manjim pritiskom u arterijama – objašnjava za dijetetičarka Natalie Rizzo s kojom se slaže i kardiolog Andrew Freeman.

Osim ukiseljene, ciklu možete ispeći, ohladiti i staviti u smoothie s bananom i orašidima.

3. Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka koja uspijeva na području čitavog Sredozemlja. Spada u istu porodicu kao i suncokret. Listovi sadrže aktivne komponente cinarin i različite flavonoide od kojih se posebno ističe luteolin. Naučna istraživanja još iz tridesetih godina prošlog stoljeća pokazala su da artičoka stimulira produkciju žući u jetri, stoga je ova biljka korisna kod ljudi koji otežano probavljaju masti. Ekstrakt lista artičoke smanjuje razinu kolesterola u krvi. Osim već spomenutih blagodati, artičoke sadrže najveće količine antioksidansa od bilo kojeg povrća. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry.

4. Šparoge

– Šparoge sadrže asparagin, spoj koji može poboljšati protok krvi i pomoći u snižavanju krvnog pritisaka – rekla je dijetetičarka Grace Derocha za Today.com.

Osim toga, poznato je da ovo povrće ima i diuretski učinak koji pomaže tijelu da se riješi viška natrija i tako snizi krvni pritisak.

5. Paradajz

Bogate su likopenom, snažnim antioksidansom za koji se vjeruje da ima zaštitni učinak na kardiovaskularni sistem. Konzumacija rajčica može poboljšati krvni pritisak i protok krvi te smanjiti veličinu plaka koji se nakuplja u arterijama. Likopen se posebno dobro apsorbira u tijelu kada se paradajz jede s masnoćom. Stoga paradajz, čije vrijeme upravo dolazi, dodatno obogatite s maslinovim uljem.