Magazin

Kako reagovati kada dijete pokazuje nepoštovanje? Psihloginja savjetuje šta činiti, a šta izbjegavati

Suočavanje sa problemom neposluha kod djece nikada nije jednostavno. Još ako u njegovom lošem ponašanju ima elemenata nepoštovanja prema roditeljima, nastavnicima ili drugom autoritetu, cijela je situacija još kompliciranija, objašnjava psihologinja Amy Morin.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

”Bez obzira na to kako dijete pokazuje nepoštovanje, važno je riješiti problem prije nego što postane još gore. Istraživanje iz 2015. godine koje su proveli istraživači sa Univerziteta u Virginiji otkrilo je da će djeca koja nemaju poštovanja u ranoj dobi vjerovatno biti nepristojna kad odrastu. Djeca na vrijeme moraju naučiti kako se prema drugima odnositi s poštovanjem kako bi mogla razviti zdrave odnose s vršnjacima, učiteljima i članovima porodice”, upozorava Morin koja dodaje kako postoje određeni načini na koje se roditelji ipak mogu uspješno nositi s nepoštovanjem kod djece, ali i spriječiti da ovakvo ponašanje postane navika.

Kako objašnjava psihologinja, nepoštovanje djeteta može biti znak da mu je potrebna pomoć u učenju društveno primjerenih načina upravljanja ljutnjom, suočavanja s frustracijama i učinkovite komunikacije, a to možete postići na sljedeće načine:

– ignoriršite ponašanje koje traži pažnju

– pronađite uzrok djetetove frustracije

– jasno postavite granice

– dajte do znanja djetetu kakvo ponašanje nije dozvoljeno

– izbjegavajte vikanje i fizičko kažnjavanjene

– govorite stvari koje ne mislite

– pokažite razumijevanje.

Prihvati notifikacije