Magazin

Kako ostati smiren kada vas dijete izluđuje? Evo trikova u koje se kunu psiholozi

Izljevi bijesa, promjene raspoloženja, stalni nered, bezbroj pitanja… Sve su to stvari koje muče mnoge roditelje kada je riječ o njihovoj djeci i s vremena na vrijeme mogu izgubiti kompas. Međutim, kako objašnjavaju psiholozi, postoje određeni trikovi koji pomažu da roditelji ostanu smireni kada ih njihovo dijete izluđuje.

FOTO: ILUSTRACIJA/NYTIMES.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/NYTIMES.COM

Ignorirajte iritantno ponašanje

Psihologinja i terapeutkinja Catherine Pearlman tvrdi da je najbolja taktika za loše dječje ponašanje njegovo ignoriranje. ”Meni je najdraža tehnika ostati smirena i ignorirati ponašanje koje je iritantno, služi za privlačenje pažnje ili se javlja nakon što smo djetetu zabranili nešto što je željelo ili tražilo od nas”, objašnjava Pearlman i dodaje kako je djetetu potrebno davati pažnju, ali ne kod spomenutih vrsta ponašanja.

Promijenite dinamiku

Budući da su i naša djeca ponekad pod stresom, njihovo iritantno ponašanje možda je zapravo traženje uvjeravanja. Kako objašnjava Shelley Davidow, djeca u svakom trenutku žele znati da će sve biti u redu, bez obzira na to što se oko njih događa, dok će odgovaranje na ovu njihovu potrebu, vjerojatno umanjiti njihove tantrume ili izljeve bijesa. Davidow predlaže da odvojimo barem 20 minuta da s djetetom igramo društvenu igru, crtamo s njim ili radimo bilo koju drugu aktivnost koja nas izvlači iz dinamike stvaranja stresa.

Komunicirajte iskreno – sami sa sobom

S obzirom na to da naš živčani sistem uočava prijetnju ili prepreku kada smo uzrujani i ne možemo se kontrolirati, važno je dati svom tijelu i umu do znanja da smo sigurni u tom određenom trenutku, smatra Hunter Clarke-Fields. ”Učinite to tako da se udaljite na nekoliko trenutaka ili si jednostavno kažite da možete podnijeti sve kako biste pomogli svome djetetu.”

Pronađite humor u situaciji

Kada vaše dijete napravi nešto što vam se ne sviđa, vaš prvi instinkt može biti da jecate, vrištite ili izgubite strpljenje, kaže Pearlman i dodaje da je, umjesto gubitka kontrole, mnogo bolja opcija pronaći humor u novonastaloj situaciji. “Ako se možemo nasmijati nekim dijelovima situacije ili čak nekim roditeljskim neuspjesima, to može učiniti život ugodnijim i smanjiti naš stres”, objašnjava, prenosi Index

Prihvati notifikacije