IT

Kako funkcionira "optički zoom" na pametnim telefonima?

Sony Xperia 1 IV, Samsung Galaxy Zoom i Asus ZenFone Zoom pametni telefoni su iznimke jer "optički zoom" većine drugih na tržištu zapravo samo izvodi prebacivanje između različitih kamera.

FOTO: ANDROIDAUTHORITY.COM
FOTO: ANDROIDAUTHORITY.COM

Konkretnije, telefon s više kamera ima senzor slike iza svake leće. Kad se mijenja povećanja, mijenjaju se i senzor i leća. Ova situacija nije samo drugačija od optičkog zooma objektiva fotoaparata, već i od zamjene različitih leća za SLR/ogledalo s jednom lećom.

Stoga je “optički zoom” na mobilnom telefonu upravo “relejni” rad koji se postiže pomoću više kamera s objektivima s fiksnim fokusom u kombinaciji s digitalnom obradom. Telefoto leća na Sony Xperia 1 III / 5 III može se nazvati dvostrukom žarišnom duljinom, ali nije pravi optički zoom.

Kada mobilni telefon reklamira mogućnost zumiranja od 10x, to znači da uređaj ima telefoto kameru od 10x. Ili, to bi moglo značiti da uređaj ima zumiranje od 10x od ultraširokokutnog do telefoto, kao što je 0.5x – 5.0x.

Također, Android telefoni općenito su počeli dodavati tehnologiju “fuzije slike”. Primjerice, pri 2.9x, kamere 1.0x i 3.0x bit će pozvane da snimaju slike u isto vrijeme. Također, vanjski okvir od 1.0x koristit će se za nadoknadu kuta gledanja između 2.9x i 3.0x. Ova metoda je prikladna samo za snimanje fotografija, piše ictbusiness.info.

Konačno, budući da većina mobilnih telefona trenutno koristi “quad-Bayer” senzore kao 1.0x širokokutne glavne kamere, oni mogu ispisati fotografije s 4x piksela u visokom pikselnom načinu. Stoga će mnogi mobilni telefoni s glavnom slikovnom funkcijom prvo snimati s visokim brojem piksela. Nakon toga će snimiti središnje područje kako bi se postigao efekt zuma na 2.0x žarišnoj duljini. Konkretno, nakon snimanja slike od 48 MP, kamera snima središnji dio u kvaliteti od 12MP. Ovo je ekvivalentno 2x zumiranju. Operacija se također ponekad reklamira kao “zoom bez gubitaka”.

Čak i s 2.0x ili 3.0x telefoto kamerom, ponekad će se automatski prebaciti na korištenje glavne kamere ili čak superširokokutne kamere. Razlozi za to uključuju subjekt koji premašuje minimalnu udaljenost fokusiranja pa ambijentalno svjetlo nije dovoljno.

Fizičke specifikacije i softverske postavke kamera mobilnih telefona po svojoj su prirodi vrlo složene. Također, uključivanje tehnologija kao što su “four-Bayer” i “image fusion” također proširuju raspon aktivnih stanja mobilnih telefona.

Nakon odabira zumiranja u sučelju kamere, velika većina korisnika ne mora ispitivati kako telefon funkcionira. Međutim, postoji nekoliko korisnika koji cijene fotografije i imaju specifične potrebe. Za te je ljude vrlo potrebno pročitati službenu promociju senzora.

Prihvati notifikacije