Ovo su Android telefoni koji imaju najmoćnije kamere

Priča da će Apple lansirati seriju iPhone 15 sa znatno poboljšanim hardverom za zumiranje što bi moglo uzdrma nepobjedivost koju imaju Android telefoni.

FOTO: APPLE
FOTO: APPLE

iPhone 15 Pro Max mogao bi da ima 6x ili čak 10x periskopska sočiva, što bi mu omogućilo da se značajno približi objektima, prenosi It mixer.

Dok čekamo predstavljanje iPhone-a 15, odlučili smo da rangiramo najbolje pametne telefone s periskopskim sočivima koji su trenutno dostupni.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Često nazivan kraljem zumiranja, Samsung Galaxy S23 Ultra može da praktički zumira bilo šta – bez obzira na udaljenost – i da zadrži impresivnu količinu detalja.

Mnogi misle da je to zbog masivnog senzora od 200 MP, ali prava zasluga je ugrađenom periskopskom sočivu koji zumira 10x optički i do 100x digitalno. Naravno, zumiranje preko 30x zahtijeva mirnu ruku, ali ako to uspijete, bićete zadivljeni rezultatima. Osim 10x periskopa, Galaxy S23 Ultra takođe ima 3x zum radi svestranosti.

Google Pixel 7 Pro

Pixel 7 Pro ima izvrsna opciju zumiranja. Njegovo periskopsko sočivo od 48 MP od 5x nije tako impresivno, ali svejedno vam omogućuje povećanje do 30x.

Tu je i primarna kamera od 50 MP koja, pojačana Google-ovom izvrsnom računarskom fotografijom, donosi vam jedno od najboljih doživljaja slikanja.

Huawei P60 Pro

Huawei se više ne oslanja na Leicu od koje su naučili što su trebali pa sad svoje kamere opremaju XMAGE čarolijama. Rezultat je impresivan kamera sistem, kojeg i DXO ocjenjuje najvišom ocjenom dosad.

Već sam izgled modula kamere na poleđini s ovim ogromnim okom glavne kamere kao da poručuje da je Huawei P60 Pro poseban.

Pozadi Huawei ima tri kamere u konfiguraciji 48+48+13MP. Glavna kamera nosi naziv Ultra Lighting Camera i ima Quad-Bayer RYYB color filter OIS stabilizaciju i varijabilni otvor blende u rasponu od f/1.4-f/4.0. Uređaj automatski bira širinu otvora ovisno o uslovima, ali u Pro režimu možete i ručno da birate i to u 10 koraka.

48MP telefoto kamera ima periskopski objektiv za 3.5x optičko pa sve do 100x digitalnog povećanja. Isto tako ima OIS po tri osi.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Stariji Galaxy S22 Ultra sljedeći je neposredni izbor za entuzijaste zoom-a. U poređenju sa svojim nasljednikom, sistem kamera Galaxy S22 Ultra gotovo da se ne razlikuje – oba telefona imaju dvostruke 10MP telefoto kamere s 3x i 10x optičkim zumom.

jedina razlika u tome što S22 Ultra gubi na nekim detaljima na svojoj primarnoj kameri sa svojim senzorom od 108 MP manje gustim pikselima.

Oppo Find X6 Pro

Oppo Find X6 Pro vrijedi spomenuti kada je u pitanju zumiranje. Ima 50MP zum kameru sa stabilizovanim periskopskim sočivom za 2,8x optički zoom. Telefon takođe ima maksimalno zumiranje od 120x.

Primarna kamera i ultraširoke kamere takođe imaju senzore od 50 MP, što bi trebalo rezultovati ujednačenijim iskustvom.

Honor Magic 5 Pro

Pokretan duhom sada pomalo osakaćenog Huawei-ja, Magic 5 Pro pokreće MagicOS i ima impresivan hardver. Dizajn je prilično nekonvencionalan sa svojim izrezom u obliku pilule izvan središta koji uključuje 12MP selfie kameru i TOF senzor za autentifikaciju lica, ali može se svidjeti ljudima koji traže nešto neobično.

Osim toga, telefon ima 50MP primarnu, 5MP periskopsko sočivo koje nudi 3,5x optički zoom i 50 MP ultraširoki senzor.

Xiaomi 13 Ultra

Mnogi ga hvale kao najbolji sistem kamera za portrete sa svojom impresivnom obradom slike i Leica partnerstvom. U svakom slučaju sa Xiaomi 13 Ultra se ne treba šaliti.

Kao i Galaxy S23 Ultra, ima četiri kamere na zadnjoj strani, osim što ovaj put sve imaju rezoluciju od 50 MP za kohezivnije iskustvo. Periskopsko sočivo od 50 MP omogućuje optičko povećanje 5x, dok telefoto sočivo od 50 MP zumira 3x.

Prihvati notifikacije