Ovo je razlog zašto vaš iPhone puni samo do 80 posto baterije

Ukoliko vaš iPhone ne puni iznad 80 % baterije, nemojte odmah posegnuti za drastičnim mjerama – kupovina novog ili odlazak serviseru.

FOTO: APPLE
FOTO: APPLE

Velike su šanse da se namjerno odupire punjenju zbog softverske funkcije koje su podrazumijevano uključene.

Zato, ako telefon prestane da se puni na 80% baterije, to je najvjerojatnije zbog funkcije iOS-a pod imenom „Optimized battery charging„. Njena namjena je da spriječi preopterećenje baterije i produži trajanje iPhone-a ograničavanjem punjenja na 80 procenata.

Ako je ta funkcija isključena i telefon se i dalje ne puni preko 80 % baterije, moguće je da je problem u pregrijavanju baterije tokom punjenja. U tom slučaju softver će vam također ograničiti punjenje na 80 procenata, ali ne zato što štedi bateriju, već zato što ne želi da se pregrije. Ako je to slučaj, isključite iPhone i ostavite ga da se malo ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon 15 minuta uključite ga i punjenje će se verovatno nastaviti.

Ipak, nemojte nikad stavljati telefon u frižider ili zamrzivač da biste ga ohladili. Iznenadne promjene temperature će oštetiti bateriju, ubrzati njeno starenje i (u nekim rijetkim slučajevima) dovesti do njenog ‘bubrenja’.

Stoprocentni kapacitet možda izgleda dobro, ali dugoročno rezultuje degradacijom litijum-jonske baterije. Što duže ona ostane potpuno napunjena ili prazna, to će njen kapacitet punjenja biti kraći. Zato, ako ostavite telefon na punjaču tokom cijele noći, on će satima biti na 100 procenata, što će oslabiti bateriju.

Da biste to spriječili, u podešavanjima postoji opcija koja zaustavlja punjenje na 80 procenata sve do trenutka u kom ćete početi da koristite telefon. Vještačka inteligencija iPhone-a uočiće vaš način svakodnevnog punjenja i pokušaće da prilagodi početak „ostatka punjenja“ pola sata ili sat prije, recimo, vašeg uobičajenog vremena buđenja.

Na taj način se uređaj potpuno napuni kada je to potrebno bez punjenja čitavu noć. Ako vam to ide na živce i zbog bilo kog razloga želite da se vaš iPhone puni na sto procenata kada ga povežete na punjač, opciju optimizovanog punjenja možete isključiti.

Isključivanje funkcije optimizovanog punjenja

Optimizovano punjenje baterije omogućeno je na osnovu podrazumijevanih podešavanja na iPhone-u, piše Makeuseof, prenosi It mixer.

Da biste ga isključili, pratite sljedeće korake:

Idite u Settings > Battery > Battery HealthIsključite opcije Optimized Battery ChargingOdaberite jednu od dvije opcije: Turn Off Until Tomorrow ili Turn Off (permanently)

Prihvati notifikacije