IT

„Space Zoom“ fotografije Mjeseca poznatog brenda lažne?

Galaxy S20 Ultra je bio prvi Samsungov mobilni telefon koji je koristio funkciju zvanu „Space Zoom“, koja omogućava fotografisanje Mjeseca sa veoma visokim kvalitetom.

FOTO: IT-MIXER
FOTO: IT-MIXER

Iako je impresivnost fotografije Mjeseca uzrokovala sumnju kod nekih ljudi, čini se da nije postojao nikakav konkretan dokaz da su lažne.

Međutim, prije nekoliko dana, jedan korisnik Reddit-a po imenu u/ibreakphotos je postavio nešto što je trebalo da bude dokaz da S20 Ultra falsifikuje svoje fotografije Mjeseca. Njegov je test bio prilično jednostavan, javlja IT mixer.

Prvo je skinuo fotografiju Mjeseca u visokoj rezoluciji sa interneta, a zatim je smanjio kvalitet slike i zamaglio je kako ne bi imala detalja. Zatim je prešao u drugu sobu, ugasio svjetla i pokušao da fotografiše Mjesec sa Galaxy S20 Ultra.

Kada je obrada završena, u/ibreakphotos je bio iznenađen rezultatom. Na fotografiji koju je napravio sa S20 Ultra, postojao je značajan broj detalja koji nisu mogli biti tu, jer su u prethodno zamućenoj fotografiji Mjeseca, koju je snimio sa mobilnim telefonom, bili potpuno odsutni.

Da bi to još više potvrdio, namjerno je zamutio i isjekao svijetle dijelove fotografije, međutim detalji su i dalje bili tu, čak i oni koje je on isjekao.

FOTO: IT-MIXER
FOTO: IT-MIXER

Konkretan dokaz da se radi o obmani?

Ovo je, dakle, dokaz da Samsung falsifikuje svoje fotografije Mjeseca kako bi ih učinio ljepšim. Iako je impresivnost takvih fotografija u prošlosti izazvala sumnju među ljudima, ovo je prvi put da se nađe konkretan dokaz da se radi o obmani.

Ukoliko je ovaj test tačan, to bi značilo da je Samsung nepošten u svojoj reklamnoj kampanji, pošto je kompanija izvodila lažne fotografije Mjeseca koje su se mogle pokazati kao istinite.

U/ibreakphotos je takođe iznio i mogućnost da je Samsung koristio AI algoritme da bi dodao detalje Mjesecu, što bi značilo da optika nije u igri, već samo računar. To je zato što je Mjesec vezan za Zemlju, pa je treniranje AI modela na drugim slikama Mjeseca dovoljno da bi AI prepoznao Mjesec i dodao detalje.

Kao što je gore navedeno, Samsung se još nije izjasnio o ovom postu.

U svakom slučaju, ovo je prvi put da se nađe konkretan dokaz da su „Space Zoom” fotografije Mjeseca lažne. Zbog toga, preporučujemo da se ne pouzdavate u impresivne fotografije Mjeseca koje su napravljene sa Galaxy S20 Ultra.