Magazin

Kako da se najbrže ugrijete: Cirkulacija ima ključnu ulogu, ova hrana utiče na PROTOK KRVI

Iako temperatura umije da nas zavara, pa da skoči ovih dana, da je hladno, hladno je.

FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY

I kalendarski bi trebalo da je tako. Hladnoći se može doskočiti ne samo grijanjem već i korisnim trikovima koji su veoma jednostavni, a djeluju na naš organizam na način koji je mnogima nepoznat.

Da li ste znali da je naučno dokazano da žene teže podnose hladnoću od muškaraca. Naučnik Njuton Gore, iz Univerziteta u Portsmutu, objašnjava “Žene imaju pravilno raspoređen sloj masti po tijelu i mogu da povuku krv u centar organa. Ovaj sistem grijanja koji je karakterističan za žene znači da manje krvi dospijeva u ruke i stopala žena, što za posljedicu ima osjećaj hladnoće”.

Istraživanje takođe pokazuje da osjetljivost na hladnoću varira tokom menstrualnog ciklusa, jer se tada temperatura tijela obično mijenja za oko jedan stepen.

Ono što može da pomogne tokom hladnijih dana jeste slojevito oblačenje. Velike i vrećaste stvari izbjegavajte tokom zime, one vas neće ugrijati. Važno je da odjeća bude što bliže koži. Noću nosite čarape, i spavajte u frotirskoj pidžami.

Redovna ishrana utiče na to kako se osjećate. Jedite “zimsku hranu”: meso, dosta povrća i krompira. Supa je takođe odličan izvor toplote. Namirnice koje podstiču cirkulaciju i imunitet su: ljuta papričica, kiseli kupus, biber, đumbir, hren i topla pileća supa.

Izbjegavajte konzumiranje alkohola ili kofeina u velikim količinama iako mislite da će vas to ugrijati. Oba napitka naravno povećavaju protok krvi u tijelu i dok vi imate osjećaj da vam je toplo, vaše tijelo gubi toplotu.

Hladnoću najteže podnose osobe sa slabijom cirkulacijom. Kod starijih osoba protok krvi je često usporen zbog arterioskleroze, pa dolazi do hladnoće nogu. Tome doprinosi i manjak kretanja u zimskom periodu jer fizička aktivnost pospješuje protok krvi. Naizmjenično opuštanje stopala u mlakoj i toploj vodi, posutoj morskom solju ili mirišljavim kristalima pojačava cirkulaciju, kao i vreo tuš, poslije čega je idealna šolja vrućeg napitka. Masaža takođe može poboljšati protok krvi.

Prihvati notifikacije