Magazin

Kad kuhate tjesteninu dodajte u vodu 1 sastojak: Neće se zalijepiti za šerpu i biće savršeno kuhana

Primijenite trikove kuhara.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Pasta ne može da bude ukusna, ako niste dobro skuhali testeninu. Ukoliko se ona raspada, nije dobro skuhana, ili se slepila, jelo neće biti ukusno. Ali, to možete da spriječite.

Važno je da tjesteninu kuhate u dovoljno velikoj šerpi i obratite pažnju na slhedeće kulinarske trikove:

Thesteninu stavite u šerpu tek kada voda provri.

Dobro posolite vodu prije stavljanja tjestenine, jer ako to ne uradite, jelo neće biti ukusno, kasnije je to teško nadoknaditi.

3. Kad tjesteninu ubacite u vodu, često miješajte i ubacite mali komadić putera. Početak kuhanja je kritično vrijeme u kojem se tjestenina najčešće zalijepi, ovako će to izbjeći.

4. Potrudite se da sos bude spreman kad je tjestenina skuhana, da možete odmah da ih izmješate. Stajanje tjestenine na vazduhu učiniće da se ona slijepi i poslije kuhanja.

5. Ukoliko shvatite da sos za testeninu neće biti gotov na vrijeme, tada tjesteninu nemojte procijediti u potpunosti – ubacite je u cediljku, pustite da iscuri većina vode, ali ostavite manju količinu tečnosti pa sve zajedno vratite u lonac u kojem se kuhala i poklopite. Tako se neće osušiti dok je ne spojite s umakom.