BiH

"Jutarnji list" dobio uvid u nacrt zaključaka EU samita: Velika vijest za Bosnu i Hercegovinu!

Prema preporuci Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropsko vijeće odlučuje da li će otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

FOTO: BELGA
FOTO: BELGA
Ilustracija

Lideri EU će u četvrtak na samitu u Briselu odlučiti otvoriti pregovore s BiH te zatražiti od Vijeća izradu pregovaračkog okvira, kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti. Stoji to u nacrtu zaključaka koje će Evropsko vijeće usvojiti na samitu u četvrtak i petak, a u koji je Jutarnji list dobio uvid.

Pročitajte još

Prema preporuci Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropsko vijeće odlučuje da li će otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Vijeće se poziva da usvoji pregovarački okvir kad budu poduzeti relevantni koraci utvrđeni u preporukama komisije iz 12. oktobra 2022. godine – piše u nacrtu. Stavljanje ove rečenice u nacrt rezultat je dogovora zemalja članica na sastancima za pripremu Europskog vijeća.

U dijelu zaključaka koji se tiču proširenja Evropske unije govori se i o potrebi paralelnih reformi i u EU i državama kandidatima, kako bi bili spremni za proširenje. Evropsko vijeće razmotrilo je pripreme za proširenje i unutarnje reforme, posjetivši da se posao na oba kolosijeka mora nastaviti paralelno, kako bi se osiguralo da i buduće zemlje članice i EU budu spremne za proširenje na vrijeme – stoji u nacrtu zaključaka.

Dodaje se i da će na sljedećem samitu biti razgovora o unutarnjim reformama EU s ciljem usvajanja smjernica za te reforme. Evropska komisija izradila je strategiju za reforme EU, kako bi se pripremila za proširenje.

Od pitanja proširenja u zaključcima će se samo navesti da se mora nastaviti rad na nacrtima pregovaračkog okvira za Ukrajinu i Moldaviju.

Za sve zemlje sa statusom kandidata, uključujući i one za koje je usvojena odluka o otvaranju pristupnih pregovora, nužno je usvajanje pregovaračkog okvira da bi se ti pregovori i usvojili. Odluku o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom Evropsko vijeće usvojilo je u prosincu prošle godine, ali oni nisu još otvoreni upravo jer još nije usvojen pregovarački okvir. Tako će biti i s Bosnom i Hercegovinom. Ali odluka lidera EU konačna je i sad samo treba pričekati usvajanje pregovaračkog okvira.

Hrvatska je snažno lobirala u Briselu i državama članicama za odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Još prošle sedmice, nakon što je Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora, Hrvatska, s još šest država članica, poslala je zajedničko pismo u kojem se traži odluka Evropskog vijeća na samitu u četvrtak o otvaranju pregovora s BiH.

Jutarnji list imao je uvid u to pismo, koje su, osim Hrvatske, potpisale i Austrija, Češka, Grčka, Italija, Slovenija te Slovačka. U pismu se navodi da je BiH proteklih mjeseci postigla veći uspjeh u reformi, nego u prijašnjih nekoliko godina. Navodi se da bi odgađanje odluke poslalo negativnu poruku regiji kojoj je EU obećala evropsku budućnost još prije 20 godina.