Magazin

Jeste li znali? Ovo je pravi razlog zbog kojeg chefovi nose crne rukavice

Bijela odjeća, crne rukavice i tetovaže na sve strane gotovo da su postale dio kuharske uniforme, no nije oduvijek bilo tako. 

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ne samo da su kuhari bili manje prepoznatljivi, nego većinom nisu bili ni poznati široj javnosti.

Znalo se za imena restorana, ali ko u njima kuha, nije bilo važno, sve dok je hrana ukusna, a gosti plaćaju račune. Svijet se promijenio sa celebrity chefovima, a u nebo su ih vinula i takmičenja poput MasterChefa. Zavirimo li u ne tako davnu prošlost, od prve se vidi razlika u imidžu. Nekoć, poput tornjeva visoke, naborane bijele kape s vremenom su iščeznule.

Zašto kuhari nose bijele kape?

Početkom 18. stoljeća bijele kape nosile su se zbog higijenskih uvjeta, kako bi se jasno vidjelo kada je uniforma prljava i kako kosa ne bi dospjela u hranu. Prve kape bile su spljoštene, a narasle su s vremenom. Visoke kape omogućile su bolju cirkulaciju zraka i barem malo pomagale kuharima da ne svisnu od vrućine u kuhinji.

Smatra se da je Marie Antoine-Carême, jedan od ranih chefova visoke francuske kuhinje, zaslužan za stvaranje standardne kuharske kape koju poznajemo danas, ali postoji niz priča koje objašnjavaju kako se kuharska kapa prvi put pojavila i kako se razvijala tijekom vremena. Visina kape itekako je važna, a više o tome možete pročitati u tekstu o kapi koja je (sa)čuvala glave te saznati nešto više o bijelim tornjevima.

Tetovaže

Koža natopljena tintom jedan je od stereotipa kada je riječ o chefovima, ali u svakom stereotipu ima barem mrvica istine.

“Počeo sam se tetovirati kada sam počeo kuhati”, rekao je David Zilber, nekadašnji sous chef u restoranu Noma, dodao kako je kuhanje oblik umjetničkog izražavanja, a umjetnicima tetovaže nisu nepoznanica.

Bijela uniforma

Osim kape, Marie Antoine-Carême zaslužan je i za bijelu radnu odjeću. Francuski chef uveo je bijele uniforme na kojima se jasno moglo vidjeti kada je vrijeme za pranje i presvlačenje.

Osim toga, gostima su kuhari u bijelom odavali dojam elegancije i profesionalnosti jer dobri kuhari ne ostavljaju nered, ni na svojim radnim jedinicama ni na odjeći. Danas ćete vidjeti i chefove u crnom, najčešće zbog hijerarhije jer su tako prepoznatljivi i zna se ko je glavni.

A zašto kuhari nose crne rukavice

Osim onih očitih, higijenskih razloga, puno je argumenata da se navuku rukavice u kuhinji: zaštitit će kožu od cvekle i ljutih papričica, otisci prstiju neće se vidjeti na glazurama slastica, a poslužit će i kao barijera između toplih prstiju i putera koji treba ostati hladan.

Jedan od razloga zbog kojeg su chefovske rukavice crne treba tražiti u popularnosti kuharskih videa na društvenim mrežama: crno izgleda uočljivije, ponekad dramatičnije i stvara sjajan kontrast s ružičastim lososom, bijelim brašnom ili sirom poput mozzarelle, kao i agrumima. A osim toga, složit ćete se, crne rukavice bolje pašu uz tetovaže.