Bademi su dobar izvor kalcijuma i gvožđa, ali su i moćni antioksidansi zbog kojih ćemo biti zdraviji. Zahvaljujući vitaminu E, vlaknima i folnoj kiselini, „mokri“ bademi poboljšavaju varenje, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i hroničnih bolesti, poput srčanih smetnji i reumatoidnog artritisa.
Osim toga, efikasan je saveznik i kod mršavljenja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi, a time i unos kalorija i potstiče gubitak kilograma.
Najbolji pristup je namakanje u dvije čaše vode tokom 24 sata.
Priprema:
Oko 250 grama badema stavite u posudu i prelijte ih toplom vodom.
Nakon 12 sati iscijedite vodu i dodajte u bademe dvije kašike soli.
Zatim ponovo posudu napunite toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.
Nakon 24 sata u vodi lako ćete skinuti smeđu ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila.
Istina, neki praktikuju da bademe natope samo preko noći, ali 24 sata je optimalan period.
Namočene bademe možete koristiti sedam dana tako što ćete ih jesti po 4 komada ujutro. Jedite ih bez straha da će izgubiti svoje nutritivne vrijednosti.
Napominjemo, ovo je narodni lijek, pa se prije upotrebe obavezno konsultujte sa ljekarom.