Među takvim jelima je i popara.
Zašto je ne biste napravili sami? Evo i vrlo jednostavnog recepta.
Sastojci:
4-5 kiselih hljebova (najbolje je koristiti stariji hljeb, može biti crni ili beli)
1 l mlijeka (može biti i malo manje ili više, zavisno od željene gustine)
2-3 kašike maslaca ili masti
1-2 jaja
100 g feta sira ili nekog drugog sira (po izboru)
So
Biber
Seckani peršun za dekoraciju
Priprema:
Isjecite hljeb na kockice ili komade. Ako je hljeb jako suh, možete ga navlažiti sa malo vode ili mleka pre nego što nastavite sa pripremom.
U velikoj šerpi zagrejte mleko na srednje jakoj vatri, ali pazite da ne provri. Ako želite, možete dodati malo soli i bibera u mleko dok se zagreva.
Kada mlijeko bude toplo, dodajte isječeni hljeb u šerpu. Miješajte dok se hljeb ne natopi mlijekom i ne počne da se raspada. Ostavite da se kuha na laganoj vatri nekoliko minuta, dok hljeb potpuno ne upije mlijeko i ne omekša. Ako je previše gusto, možete dodati još malo mlijeka.
U tiganju rastopite maslac ili mast i dodajte je u miks hljeba i mlijeka. Dobro promiješajte.
Umutite jaje i polako ga dodajte u poparu, neprekidno mješajući. Ovo će popari dati dodatnu kremastu teksturu.
Dodajte izmrvljen feta sir (ili neki drugi) u poparu i mješajte dok se ne rastopi i sjedini.
Provjerite da li je jelo dovoljno začinjeno. Dodajte još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite poparu još nekoliko minuta na vatri da se sve lijepo sjedini i da se sir rastopi.
Poslužite toplo, posuto sjeckanim peršunom ako želite. Poparu možete jesti samu ili uz neki prilog po želji, prenosi Zadovoljna.rs.