Magazin

JEDNOSTAVAN RECEPT Bila je "sirotinjska hrana", a danas se u restoranima plaća papreno

Ono što smo nekada smatrali „jeftinom“, a veoma ukusnom hranom, danas se nerijetko nalazi na meniju najboljih restorana i plaća se papreno.

FOTO: VESNINAKUHARICA
FOTO: VESNINAKUHARICA

Među takvim jelima je i popara.

Zašto je ne biste napravili sami? Evo i vrlo jednostavnog recepta.

Sastojci:

4-5 kiselih hljebova (najbolje je koristiti stariji hljeb, može biti crni ili beli)

1 l mlijeka (može biti i malo manje ili više, zavisno od željene gustine)

2-3 kašike maslaca ili masti

1-2 jaja

100 g feta sira ili nekog drugog sira (po izboru)

So

Biber

Seckani peršun za dekoraciju

Priprema:

Isjecite hljeb na kockice ili komade. Ako je hljeb jako suh, možete ga navlažiti sa malo vode ili mleka pre nego što nastavite sa pripremom.

U velikoj šerpi zagrejte mleko na srednje jakoj vatri, ali pazite da ne provri. Ako želite, možete dodati malo soli i bibera u mleko dok se zagreva.

Kada mlijeko bude toplo, dodajte isječeni hljeb u šerpu. Miješajte dok se hljeb ne natopi mlijekom i ne počne da se raspada. Ostavite da se kuha na laganoj vatri nekoliko minuta, dok hljeb potpuno ne upije mlijeko i ne omekša. Ako je previše gusto, možete dodati još malo mlijeka.

U tiganju rastopite maslac ili mast i dodajte je u miks hljeba i mlijeka. Dobro promiješajte.

Umutite jaje i polako ga dodajte u poparu, neprekidno mješajući. Ovo će popari dati dodatnu kremastu teksturu.

Dodajte izmrvljen feta sir (ili neki drugi) u poparu i mješajte dok se ne rastopi i sjedini.

Provjerite da li je jelo dovoljno začinjeno. Dodajte još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite poparu još nekoliko minuta na vatri da se sve lijepo sjedini i da se sir rastopi.

Poslužite toplo, posuto sjeckanim peršunom ako želite. Poparu možete jesti samu ili uz neki prilog po želji, prenosi Zadovoljna.rs.