Paradajz! Topi salo, blagotvorno djeluje na krv i varenje jedite ga svaki dan ako možete!
Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi to trebalo promijeniti.
Istraživanja pokazuju da likopen, koji se nalazi u paradajzu, može spriječiti razvoj ćelija raka, posebno raka prostate, želuca i debelog crijeva. Također je korisno znati da se kuhanjem paradajza povećava nivo likopena u odnosu na sirov paradajz.
Paradajz je bogat vitaminom C, prirodnim antioksidansom. Osim toga, sadrži vitamin A, željezo i kalij, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza također će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom.
Paradajz može smanjiti štetu koju uzrokuje konzumacija duhana, zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.
Ako pokušavate smršati, paradajz će vam biti odličan saveznik. Sadrži malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitima i pomoći vam da brže topite salo.
Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan – vaše tijelo će vam biti zahvalno!