Život

Je li ovo ikada zadesilo Evropu? Najezda jezivih pauka izazvala paniku, dijele se savjeti za odbranu

Jesen je pred vratima i uskoro bi nam moglo stići kišovito vrijeme. To znači da će sve bube koje su uživale vani tražiti krov nad glavom, a rado bi imale vaš, htjeli vi to ili ne.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Među kukcima koji motre na vaš dom kao svoje sklonište od kiše su pauci koji kreću u sezonu parenja, a kada treba pronaći mjesto za odgajanje djece, gđa Pauk bi radije imala vaš krov nad glavom. To znači da će se Gospodin Pauk uvući u vašu kuću u potrazi za partnerom, što je stvarno loša vijest ako ste arahnofob.

Ako ove jeseni želite izbjeći da se jezivi puzavci ušunjaju u vaš dom, postoji nekoliko savjeta koji će vam pomoći da otjerate pauke, piše LADbible.

Očistite svoj vrt

Prije nego što uđu u vaš dom, ovi seksom zaluđeni pauci prvo se moraju naći u njegovoj blizini, a ako u svom vrtu očistite mjesta za koja bi mogli skloniti, bit će to veliki korak prema prevenciji. Pauci se vole skloniti gdje god ima zaklona, što može značiti hrpe svježe otpalog lišća u jesen ili bilo gdje mislite da bi pauk mogao vrebati.

Nemojte im olakšavati unutra

Pauci će se htjeti uvući kroz sve prozore i vrata koja ste ostavili otvorenima, pa je zgodno držati ih zatvorenima. Međutim, neki će pauci vjerovatno proći kroz vašu prvu liniju odbrane. Jednom kada uđu unutra, pokušat će pronaći ugodno mjesto za ispredanje svoje mreže i vjerovatno će to učiniti daleko od vašeg direktnog pogleda.

Zapalite svijeću

Kad vidite velikog pauka u svojoj kući, vaš prvi instinkt bi mogao biti da spalite cijelo mjesto u panici, ali trebate samo malo zapaliti da ugasite pauka. Nabavka mirisnih svijeća s mirisima koji su paucima neugodni može pomoći uvjeriti paučnjake da bi im bilo bolje da čačkaju i odgajaju djecu u kući vašeg susjeda.

Iskoristite snagu majke prirode

Znam da smo upravo rekli da biste trebali smanjiti skrovišta za pauke tako što ćete podrezati leđne biljke, ali osim citrusa i cimeta, pauci također ne vole miris metvice i lavande. Stavljanje nekih od ovih biljaka na prozorsku dasku može odbiti pauke koji razmišljaju o tome da se uvuku u vaš dom.

Napravite oružje

Iako će postavljanje žardinjere mente na prozorsku dasku pomoći u odvraćanju paukova od ulaska, kada uđu u vašu kuću, možda biste trebali ponijeti sa sobom prijenosno oružje. Pomiješajte malo ulja paprene metvice i vode u bočici s raspršivačem za čišćenje i možete se boriti s paucima.