Šta se događa s nutrijentima kad se bobice zamrznu?
Borovnice koje se prodaju smrznute najčešće se beru u vrhuncu zrelosti i odmah nakon berbe blanširaju i duboko zamrzavaju. Taj proces čuva većinu vitamina i antioksidansa, posebno antocijanina – spojeva koji borovnicama daju tamnoplavu boju i visoku nutritivnu vrijednost.
Također, zamrzavanje stvara sitne kristale leda unutar stanica borovnice. Ti kristali oštećuju stanične stijenke, pa se nakon odmrzavanja lakše oslobađaju antocijani – to su moćni antioksidansi odgovorni za tamnoplavu boju borovnica, a povezani su s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje (poput zaštite srca, krvnih žila i moždanih funkcija).
Kod svježih borovnica, s druge strane, situacija ovisi o dužini transporta i skladištenja. Ako su putovale tjednima i stajale na policama danima, moguće je da su izgubile dio korisnih tvari, posebno osjetljivih vitamina poput C vitamina.
Dakle, smrznute borovnice mogu imati jednaku, a ponekad i veću nutritivnu vrijednost od svježih – pogotovo ako su svježe već dugo “svježe”.
Postoje razlike u okusu i teksturi – ali ne u zdravlju
Smrznute borovnice mogu biti mekše kada se odmrznu, što nekima smeta u voćnim salatama ili za grickanje “iz ruke”. No za smoothije, zobene kaše, kolače i umake – smrznute su idealne.
Što se tiče dodataka – većina kvalitetnih smrznutih borovnica nema dodanog šećera niti aditiva, ali ipak provjerite deklaraciju. Ako piše samo “borovnice”, znate da je to – to.
Dakle, ako imate pristup svježim, lokalnim borovnicama koje nisu danima bile u transportu – uzmite ih. No ako birate između uvoznih “svježih” i smrznutih koje su brzo obrađene nakon berbe, smrznute su često podjednako dobar, ako ne i bolji izbor.