Svijet

Japan lansirao satelit koji će nadgledati Sjevernu Koreju

Japan je danas uspješno poslao u svemir raketu na kojoj je satelit koji treba da prikuplja informacije o pokretima u vojnim objektima u Sjevernoj Koreji i poboljša reakciju na prirodne katastrofe, prenosi AP.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Raketa H-2A koju je lansirala kompanija “Mitsubishi Heavy Industries” je uspješno napustila kosmodrom Tanegashima na jugozapadu Japana, noseći satelit IGS-Radar 7 koji je glatko ušao u planiranu orbitu, saopštava ta kompanija.

Satelit može da 24 sata dnevno prikuplja snimke sa tla, čak i po nepovoljnim vremenskim uslovima, i tako upozori na eventualni raketni napad, ali i na nadolazeću prirodnu katastrofu.

“Vlada će maksimalno iskoristiti IGS-Radar 7 i druge satelite da bi uradila sve za nacionalnu bezbjednost Japana i uspješno se suočavala sa krizama”, izjavio je danas premijer Japana Fumio Kishida u saopštenju povodom uspješnog lansiranja satelita.

Vlada Kishide je u decembru usvojila novu strategiju nacionalne bezbjednosti u kojoj se oslanja i na projektile dugog dometa koji bi mogli da spovedu “protivudar”, što predstavlja radikalnu promjenu u odnosu na vojnu doktrinu koju je Japan usvojio poslije Drugog svjetskog rata.

Spomenuta doktrina je predviđala da Japan uvijek posjeduje isključivo oružje za samoodbranu, a Kishidina vlada ovu promjenu pravda prijetnjama koje mogu da stignu iz Kine i Sjeverne Koreje.

Micubiši priprema i novu raketu H3 za probni let u februaru, a upravo ona će biti nasljednica danas korištene rakete na tečno gorivo H-2A, koja će u 2024. godini otići u zasluženu penziju.

Prihvati notifikacije