Magazin

Jagode perete samo pod mlazom vode? Griješite!

Ko je god pogledao viralni video koji otkriva kakve se sve sitne, ali vrlo živahne bubice kriju u jagodama sigurno se zapitao pere li to sočno voće na odgovarajući način.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Istu su se stvar, po svoj prilici zapitali i oni koji su pročitali da su slatke bobice, naročito one uvozne, često prepune štetnih hemikalija. Može li se sve to isprati iz jagoda pod običnim mlazom vode?

Teško. Ako ćemo poslušati stručnjake, jagode bi trebalo prati puno temeljnije. Najbolje ih je potopiti u posudu punu hladne vode i pustiti ih da odstoje neko vrijeme. Za još bolji rezultat preporučljivo je u vodu dodati par dodataka. ako vas brinu bubice, ubacite kašičicu soli prije nego dodate jagode i dobro promiješajte kako bi se sol otopila. Bubice i crvići mrze sol i pobjeći će iz jagoda glavom bez obzira. Nakon namakanja u zasoljenoj vodi jagode isperite i osušite na kuhinjskom papiru.

Isti problem možete riješiti i uz pomoć jabukovog sirćeta i to u omjeru jedne kašike sirćeta na litru vode. Pustite voće da odstoji u toj otopini 15-ak minuta pa ga isperite i osušite.

Brinu li vas hemikalije, vodi dodajte sodu bikarbonu – na otprilike litru vode bit će vam dovoljna jedna mala kašika, ubačena prije dodavanja jagoda, a voće bi u toj otopini trebalo stajati desetak minuta. Potom ih isperite pod mlazom hladne vode i osušite.

Imajte na umu da postoji opasnost od reakcije između ostataka hemikalija sa sirćetom i solju pa ako ste jako osjetljivi radije birajte sodu ili pak pričakajte domaće jagode.