Zdravlje

Izrazito zdravo supervoće: Ima brojne prednosti, ali neki ga ne bi smjeli konzumirati

Jači imunitet, zdravije srce i mokraćni sistem s manje infekcija – brusnice su supervoće koje pozitivno utječu upravo na ove aspekte.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Zdravstveni benefiti svježih ili sušenih brusnica ne staju na tome. Poznate su također i po protuuplanim i antioksidativnim svojstvima te blagotvorno djelovanje na probavni sistem.

Većina svježe brusnice ne konzumira često jer su jako kisele. No, proizvodi i derivati dobiveni od brusnica – poput matičnog soka, čaja ili sušenih brusnica – dobar su način kako doskočiti ovome izazovu. Istražili smo koji su zdravstveni benefiti brusnica, njihovo nutritivno svojstvo te ko ih ne bi trebao konzumirati i zašto.

Pročitajte još

Gdje se uzgaja brusnica?

Sam naziv brusnica odnosi se na nekoliko vrsta zimzelenih grmova koji najčešće rastu u hladnijim predjelima. Najzastupljenije vrste su američka (Vaccinium macrocarpon) i europska (Vaccinium vitis-idaea), a u prirodi je moguće pronaći i druge. Najviše se uzgaja u Sjevernoj Americi, a Hrvatskoj se uzgajaju u Gorskom Kotaru.

Ovoj biljci je potrebno mokro i kiselo tlo, kao i toplina i sunce, no jednom kad se primi, nasadi mogu trajati više od 30 godina. Brusnica raste dva puta u godini, a dozrijeva u 7. i 9. mjesecu kada je sezona berbe. Ako želite domaće bobice, možete ju uzgojiti iz sjemena ili sadnice.

Svojstva brusnica

Brusnice su bogate vitaminima, mineralima i jedinstvenim biljnim spojevima koji mogu pomoći u prevenciji urinarnih infekcija (UTI), raka želuca i srčanih bolesti.  

Brusnica nutritivna vrijednost 

Preporučena dnevna porcija iznosi otprilike 100 svježih plodova ili oko 40 g suhih. Ove dvije verzije nutritivno se razlikuju, jer sušene brusnice sadrže znatno više šećera. 

100 g svježih brusnica sadrži:

46 kalorija 

0 g masti 

12 g ugljikohidrata 

4 g vlakana 

4 g šećera 

1 g proteina 

2 mg natrija  

40 g suhih brusnica sadrži:

92 kalorije 

0 g masti 

25 g ugljikohidrata 

2 g vlakana 

22 g šećera 

0 g proteina 

2 mg natrija  

Brusnica vitamini i minerali

Brusnice su bogate vitaminima i mineralima koji doprinose zdravlju organizma. U 100 g svježih plodova nalazi se: 

Vitamin C – oko 25% dnevne preporučene vrijednosti 

Vitamin A – oko 9% dnevne preporučene vrijednosti Vitamin K – oko 6% dnevne preporučene vrijednosti 

Vitamin E – oko 8% dnevne preporučene vrijednosti 

Vitamini B kompleksa – oko 8% dnevne preporučene vrijednosti 

Mangan – oko 16% dnevne preporučene vrijednosti 

Bakar – oko 7% dnevne preporučene vrijednosti 

Kalij – oko 2% dnevne preporučene vrijednosti 

Željezo i kalcij – oko 1% dnevne preporučene vrijednosti 

Za šta su dobre brusnice?

Istraživanja o benefitima ovog voća provode se već godinama i dokazuju kako brusnica može pomoći kod brojnih zdravstvenih problema, kao što je liječenje infekcija mokraćnog sistema, zdravlje srca, zdravlje probavnog sistema te zaštita od karijesa i bolesti desni

Ko ne smije koristiti brusnicu?

Pretjerana konzumacija ovog voća može dovesti do proljeva, posebno kod manje djece. Također, brusnica može utjecati na djelovanje antikoagulansa (lijekova za razrjeđivanje krvi) poput varfarina. Ako uzimate varfarin ili bilo koji drugi lijek, važno je da se prije konzumacije ovog voća ili biljnih preparata posavjetujete sa svojim ljekarom, jer neke biljke i lijekovi mogu međusobno štetno djelovati.  

Ovo voće također nije možda najbolji izbor za vas, a posebno u obliku soka ili čaja, ako ste u riziku od bubrežnih kamenaca. Brusnice sadrže puno oksalata, spoja koji se može povezati s kalcijem i stvoriti kamence u bubrezima. Uz to, ako ste u procesu liječenja urinarnih problema, preparati brusnice se ne smiju koristiti zajedno s čajem medvjetke, koja se često koristi za takvo liječenje.